Per amerikiečių pareigūnų konsultacijas, vykusias už uždarų durų, prezidento patarėjas ir žentas Jaredas Kushneris, specialusis JAV atstovas tarptautinėms deryboms Jasonas Greenblattas ir JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų Nikki Haley nusprendė, kad pasirengti tokiai konferencijai prireiktų ne mažiau kaip metų.

D. Trumpo patarėjai Artimųjų Rytų klausimais, vedami J. Kushnerio, beveik metus keliavo po regioną. Jie buvo susitikę su Izraelio, Palestinos ir kitais arabų lyderiais ruošdami taikos planą.

Pasak šaltinių, susipažinusių su antradienio derybų detalėmis, JAV turėtų netrukus pateikti savo pasiūlymą, sutelktą į regioninį problemos sprendimą ir įtraukiantį svarbias arabų sunitų šalis, kaip Saudo Arabija ir Egiptas.

„The Jerusalem Post“ neskelbia jokių konkrečių to plano detalių ar kada jis turėtų būti paskelbtas. JAV atstovai tik nurodė, kad „abiem pusėms (Palestinai ir Izraeliui) kai kurie jo momentai patiks, o kai kurie – ne“.

Kaip pranešė leidinys, JAV patvirtino, kad Izraelio nausėdijų statybos vakarinėje Jordano pakrantėje nepadeda taikos procesui. JAV pareiškė, kad anksčiau jų pasiūlyta idėja įšaldyti tas statybas „parodė esanti kontrproduktyvi“. Taip pat neaišku, ar ši idėja bus įtraukta į naująjį taikos planą.

Kiek anksčiau buvo pranešama, kad amerikiečių planas tebėra rengiamas.

M. Abbasas antradienį JT Saugumo Taryboje kreipėsi į pasaulio jėgas ragindamas pasipriešinti JAV sprendimui pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine bei pasiūlė pradėti naują taikos procesą.

„Raginame 2018-ųjų viduryje surengti tarptautinę taikos konferenciją, kuri vyks pagal tarptautinės teisės normas ir JT rezoliucijas. Joje privalo dalyvauti daugybė valstybių bei abi (konflikto) šalys (Izraelis ir Palestina) ir kitos šalys, tiesiogiai paveikusios (derybų procesą)“, – antradienį palestiniečių lyderis sakė JT Saugumo Tarybos posėdyje.

„Būtina sukurti daugiašalį tarptautinį mechanizmą, kuris atsirastų per tarptautinę konferenciją“, – sakė M. Abbasas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)