Pažadas stabdyti migrantų srautus iš ES buvo vienas iš pagrindinių „Brexit“ rėmėjų kozirių agituojant šalies gyventojus balsuoti už pasitraukimą. Vykdydama šalies piliečių valią vyriausybė žada imtis griežtos sienų kontrolės, dėl to ji pasiryžusi net aukoti prieigą prie bendros ES rinkos ir atsisakyti kitų sąjungos teikiamų pranašumų.

Tačiau panašu, kad JK provincijoje – kurioje gyvena daugiausiai „Brexit“ šalininkų – politikams nepavyks įgyvendinti duoto pažado.

Tai rodo ir šalį iš Europos vedančios vyriausybės atstovų demonstruojama pozicija.

Aplinkos, maisto ir kaimo reikalų ministras Michaelis Gove’as savaitgalį Birmingame vykusiame kasmetinėje Nacionalinės ūkininkų sąjungos konferencijoje pareiškė, kad žemės ūkio sektoriuje ir toliau turėtų dirbti atvykėliai iš ES.

„Nesvarbu, ką jie dirba, jie užpildo 90 proc. poreikio, todėl darbuotojų iš ES žemės ūkyje reikės ir po „Brexit“. Jų jau dabar mažėja, nes gimtosiose jų šalyse ekonomika auga. Dėl to turime juos įsileisti į mūsų ūkius net ir po pasitraukimo iš ES“, – kalbėjo ministras.

Jo teigimu, ūkininkai iš vyriausybės reikalauja „greito ir aiškaus atsakymo“ dėl sezoninių ir nuolatinių darbuotojų, priešingu atveju teks išmesti tūkstančius tonų vaisių ir daržovių, kurie dėl darbo jėgos trūkumo supūs nesurinkti.

„Norint, kad mūsų ūkiai būtų konkurencingi ir pelningi, reikia užsitikrinti darbo jėgą“, – kalbėjo M. Gove’as.

Dėl to greičiau veikti paragintas vyriausybės komitetas, formuojantis migracijos politikos kontūrus po „Brexit“. Manoma, kad šalies valdžia neturi įtikinamų argumentų atremti ūkininkų prašymą, todėl valdžiai teks nusileisti ir po pasitraukimo iš ES palikti bendrijos piliečiams atvirą kelią atvykti ir dirbti į JK.

Ir nors šis koridorius būtų skirtas žemės ūkio darbuotojams, manoma, kad juo pasinaudotų ir kitų tikslų į JK vedami žmonės.

Vis dėlto aiškaus atsakymo nėra ir „Brexit“ deryboms intensyvėjant – nors JK šiuo metu deklaruoja, kad ateityje nesilaikys laisvo judėjimo principų, galutinė šalies pozicija migracijos klausimu vis dar nėra aiški.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.