Vizito Pietų Korėjoje metu M. Pence'as, be kita ko, dalyvavo Pjongčango žiemos olimpinių žaidynių atidaryme.

Pasak JAV viceprezidento atstovo, planuotame susitikime su M. Pence'u, be kitų, turėjo dalyvauti ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-uno sesuo Kim Yo-jong.

Jei susitikimas būtų įvykęs, tai būtų buvęs pirmasis oficialus Šiaurės Korėjos ir D. Trumpo administracijos kontaktas.

Šiaurės Korėja šių Jungtinių Valstijų pranešimų kol kas nekomentavo.

JAV Valstybės departamento atstovė Heather Nauert teigė, kad „atsiradus galimybei“ trumpam susitikti su Šiaurės Korėjos delegacija, M. Pence'as buvo „pasiruošęs pasinaudoti šia galimybe, kad galėtų pasikalbėti apie būtinybę Šiaurės Korėjai atsisakyti savo neteisėtų balistinių raketų ir branduolinės programų“.

„Paskutinę minutę Šiaurės Korėjos pareigūnai nusprendė susitikimą atšaukti. Apgailestaujame, kad jie nesugebėjo pasinaudoti šia proga“, - priduriama H. Nauert išplatintame pareiškime.

Vasario 9 d. Seulas pranešė, kad JAV viceprezidentas M. Pence'as nedalyvavo vakarienėje, vykusioje prieš Pjongčango žiemos olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją, kurioje, kaip pranešama, jis turėjo sėdėti už vieno stalo su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu ir Šiaurės Korėjos nominaliu valstybės vadovu Kim Yong Namu.

BBC skelbė, kad M. Pence‘as buvo netikėtai susidūręs su Kim Yong Namu, tačiau akivaizdaus susitikimo tiek vienas, tiek kitas stengėsi išvengti, pranešė Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“.

Per televiziją parodytuose Pjongčange vykusio priėmimo svečių išsodinimo planuose matyti, kad M. Pence'ui buvo skirta vieta tiesiai prieš Kim Yong Namą. Tačiau Pietų Korėjos prezidentūros atstovas pranešė, kad M. Pence'as atvyko vėlai, „pasisveikino su tais, kurie sėdėjo prie pagrindinio stalo, ir išėjo net neprisėdęs“.

Amerikos viceprezidentas buvo iš anksto informavęs Seulą, kad netrukus po to jis turėjo vakarieniauti su JAV sportininkais, „todėl jo vieta nebuvo paruošta atitinkamai“, nurodė Seulo Mėlynųjų rūmų atstovas.

Kim Yong Namas, Moon Jae-inas

M. Pence’as ir Šiaurės Korėjos pareigūnai planavo surengti slaptą susitikimą per žiemos olimpines žaidynes Pjongčange, tačiau Pchenjanas jį atšaukė, kai JAV viceprezidentas pasmerkė „kraugeriško režimo“ vykdomus nusikaltimus, antradienį pranešė amerikiečių pareigūnai.

M. Pence'as nepabendravo su Šiaurės Korėjos pareigūnais, nors per Pjongčango žaidynių atidarymo ceremoniją jie sėdėjo vienoje tribūnoje, taip pat nepaspaudė rankos Šiaurės Korėjos reprezentaciniam vadovui Kim Yong Namui per kiek anksčiau lyderiams surengtą priėmimą.

Amerikiečių olimpinei delegacijai vadovavęs JAV viceprezidentas sakė, kad atvyko į Pietų Korėją kartu su Šiaurės Korėjoje kalinto velionio amerikiečio studento Otto Warmbier tėvu, kad „primintų pasauliui apie žiaurius nusikaltimus, vykdomus Šiaurės Korėjoje“.

„Per pastarąjį viceprezidento vizitą Pietų Korėjoje, kurio tikslas buvo parodyti sąjungininkių ryžtą ir paremti amerikiečių atletus, atsirado galimybė surengti trumpą susitikimą su Šiaurės Korėjos delegacijos lyderiais“, – sakė Valstybės departamento atstovė spaudai Heather Nauert.

„Viceprezidentas buvo pasirengęs pasinaudoti šia proga ir dar kartą priminti apie būtinybę Šiaurės Korėjai nutraukti savo neteisėtas balistinių raketų ir branduolinių ginklų programas“, – sakė ji.

„Paskutinę minutę DPRK (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos, Šiaurės Korėjos) pareigūnai nusprendė nedalyvauti susitikime. Apgailestaujame, kad nebuvo pasinaudota šia proga“, – pridūrė H. Nauert.

„Kraugeriškas režimas“

M. Pence'o atsovas spaudai Nickas Ayersas sakė, kad Šiaurės Korėja pateikė pasiūlymą susitikti vildamasi, kad viceprezidentas sušvelnins savo poziciją ir jai bus atvertas kelias skleisti savo propagandą per olimpines žaidynes.

„Užuot tai padaręs, viceprezidentas susitiko su pabėgėliais iš Šiaurės Korėjos, ištrūkusiais iš tironijos gniaužtų, taip pat su Fredu Warmbier, kurio sūnus buvo faktiškai nužudytas Šiaurės Korėjos“, – sakė N. Ayersas.

„Viceprezidentas kalbėjo apie brutalius žmogaus teisių pažeidimus Šiaurės Korėjoje ir šimtų tūkstančių savo žmonių vergišką išnaudojimą, apie jų priešiškus planus dėl branduolinių ginklų ir balistinių raketų, taip pat paskelbė, jog rengiamos naujos griežtos ekonominės sankcijos“, – pažymėjo N. Ayersas.

Nors JAV įspėjo tarptautinę bendriją nepasiduoti olimpiados išvakarėse Pchenjano surengtam „puolimui žavesiu“, Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) per savo seserį Kim Yo Jong (Kim Jo Čen), dalyvavusią žaidynių atidarymo ceremonijoje, perdavė kvietimą Pietų Korėjos prezidentui Moon Jae-inui (Mun Džejinui) surengti dvišalį susitikimą.

„Šiaurės Korėja būtų labai norėjusi, kad viceprezidentas nepasinaudotų proga atkreipti tarptautinės bendruomenės dėmesį į tuos neabejotinus faktus ir dar kartą parodyti mūsų tvirtą sąjungą su tais, kurie pasisako už maksimalaus spaudimo kampaniją“, – sakė N. Ayersas.

„Tačiau kalbėdami apie šią kelionę nuo pradžių sakėme: ši administracija stos skersai kelio Kim Jong Uno troškimui nuplauti savo kraugeriško režimo mundurą gražiomis nuotraukomis iš olimpiados“, – pabrėžė jis.

„Galbūt dėl to jie nusprendė nesusitikti, o gal apskritai nė neketino to daryti“, – pridūrė viceprezidento atstovas spaudai.

Analitikai sako, kad Šiaurės Korėjos diplomatinių iniciatyvų, susijusių su olimpiada, tikslas yra pasiekti, kad būtų sušvelnintos šiai izoliuotai ir skurstančiai valstybei taikomos tarptautinės sankcijos, taip pat įvaryti pleištą tarp Pietų Korėjos ir Jungtinių Valstijų.

Grįždamas iš olimpiados M. Pence'as sakė, jog nėra „jokio nuomonių skirtumo“ tarp JAV, Pietų Korėjos ir Japonijos dėl būtinybės tęsti Pchenjano ekonominę ir diplomatinę izoliaciją, kol jis nutrauks savo branduolinę ir balsitinių raketų programas.

Vašingtonas tai vadina „maksimalaus spaudimo“ kampanija.

Įtampa tarp Vašingtono ir Pchenjano paaštrėjo, tačiau šios olimpinės žaidynės paskatino draugiškų santykių atkūrimą tarp abiejų Korėjų, kurios techniškai tebekariauja.

„Prezidentas nusprendė, kad jei jie nori kalbėtis, mes išsakysime savo bekompromisę poziciją. Jei jie prašo susitikti, mes susitiksime“, – sakė N. Ayersas.

„Jis taip pat leido aiškiai suprasti, jog mes nekeisime savo pozicijos ir nesiderėsime, kol jie nesutiks su visiška denuklearizacija“, – pažymėjo atstovas spaudai.

Surengs dėl olimpiados atidėtas bendras karines pratybas

JAV ir Pietų Korėja pasibaigus parolimpiadai surengs dėl olimpiados atidėtas bendras karines pratybas, antradienį patvirtino abi šalys.

Pratybos įvyks, nors jos visuomet labai piktina Pchenjaną, o olimpiada paskatino imtis atkurti gerus santykius Korėjos pusiasalyje.

Anksčiau Vašingtonas sutiko patenkinti Seulo prašymą ir dėl olimpiados, siekiant nedidinti įtampos, atidėti metines karines pratybas kodiniu pavadinimu „Key Resolve/Foal Eagle“ („Esminis ryžtas“/„Jaunasis erelis“), kurios paprastai prasideda vasario pabaigoje arba kovo pradžioje ir trunka iki balandžio pabaigos.

Įtampa per šias pratybas paprastai padidėja; Šiaurės Korėja jas vadina invazijos repeticijomis ir rengia savo pratybas, įskaitant raketų paleidimus.

Per olimpiadą Šiaurės Korėja surengė „žavesio puolimą“: atsiuntė į Pjongčangą savo sportininkų, palaikymo komandą ir savo lyderio seserį Kim Yo Jong, kuri perdavė Pietų Korėjos prezidentui Moon Jae-inui Kim Jong Uno kvietimą atvykti į viršūnių susitikimą Pchenjane.

Moon Jae-inas kvietimo kol kas nepriėmė ir nurodė, kad pirma reikia tam tinkamų sąlygų.

Analitikai sako, kad olimpiados paskatintas abiejų Korėjų bičiuliškumas po žaidynių gali ilgai netrukti, juolab prasidėjus pratyboms „Key Resolve/Foal Eagle“.

Jų pradžios datą sąjungininkės paskelbs kažkuriuo metu po kovo 18-osios, kai pasibaigs parolimpiada, iki balandžio pradžios, Nacionalinei Asamblėjai sakė Pietų Korėjos gynybos ministras Song Young-moo, kurį citavo ministerijos atstovas.

JAV pajėgų Korėjoje atstovas naujienų agentūrai AFP tai patvirtino. „Atidėtų pratybų „Key Resolve“ ir „Foal Eagle“ data bus paskelbta pasibaigus parolimpiadai, – sakė jis. – Pratybos buvo atidėtos, jų neatsisakyta.“

Generolas Vincentas K. Brooksas, kuris vadovauja 28,5 tūkst. Pietų Korėjoje dislokuotų JAV karių, praėjusią savaitę JAV Atstovų Rūmų Ginkluotųjų pajėgų komitetui sakė, kad šios bendros pratybos yra „būtinos siekiant atgrasyti Šiaurės Korėjos agresiją“.

Šiaurės Korėjos naujienų agentūra KCNA pirmadienį apkaltino JAV siekiant pratybomis sužlugdyti susitaikymo nuotaiką.

„(Donaldas) Trumpas ir jo klika reketuoja norėdami sunaikinti taiką jos užuomazgoje, kuri ėmė rastis Korėjos pusiasalyje“, – sakoma KCNA komentare.

Pchenjanas sako, kad branduolinių ginklų jam reikia apsiginti nuo JAV invazijos grėsmės.

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas anksčiau sakė, kad pratybos bus surengtos pasibaigus parolimpiadai.