Pasirodžius pranešimams, kad Donaldo Trumpo administracija svarsto galimybę suduoti tikslinį smūgį, buvęs nacionalinės žvalgybos direktorius taip pat įspėjo, kad sunaikinti Šiaurės Korėjos branduolinius ginklus yra sudėtinga.

„Turint galvoje visus jų tunelius, visus žvalgybos toje šalyje sunkumus, nemanau, kad Amerikos ir Pietų Korėjos smūgis (Šiaurei) galėtų sunaikinti visus jų branduolinius pajėgumus. Po tokio smūgio jie ne tik liktų su branduoliniais ginklais, bet ir padidėtų jų pyktis“, - teigė D. Blairas, kuris minėtas žvalgybos pareigas ėjo nuo 2009 metų pradžios iki 2010 metų vidurio.

Eskalacijos rizika sustiprėtų, jei Kim Jong Uno režimas manytų, kad ruošiamasi pulti jų šalį, „The Guardian“ sakė D. Blairas. Kad būtų išvengta nesusipratimų, kiekvienas JAV vadovaujamas veiksmas turėtų būti regimas tik kaip atsakas į kokią nors Šiaurės Korėjos provokaciją.

Nors D. Trumpas trokšta, kad jo veiksmai būtų laikomi neprognozuojamais, D. Blairas teigė: „Manau, kad santykiuose su Šiaurės Korėja elgtis nenuspėjamai yra kur kas pavojingiau, negu būti prognozuojamiems“.

Dennisas Blairas

„Mes esame kur kas stipresni, - pridūrė jis. – Mes turime būti nuoseklūs, galingi ir atkaklūs. Manau, kad tai yra kur kas saugiau. Taigi manau, kad tos kalbos, kad reikėtų prisėlinti ir sukruvinti jiems nosį, elgtis neprognozuojamai, nėra teisingas kelias, sprendžiant problemas su tokia šalimi kaip Šiaurės Korėja“.

Kalbos apie tokį smūgį pasklido praėjusį mėnesį, kai buvo atmesta Džordžtauno universiteto profesoriaus Victoro Cha kandidatūra į JAV ambasadoriaus Pietų Korėjoje postą. Vienoje nuomonių skiltyje paskelbęs savo komentarą, V. Cha teigė, kad kai kurie administracijos pareigūnai siūlė smogti Šiaurės Korėjai prevencinį karinį smūgį, kuris pademonstruotų Amerikos jėgą. Tačiau jis įspėjęs, kad toks veiksmas galėtų sukelti platesnio masto karą. Administracija neigia svarsčiusi tokią strategiją.

D. Blairas per savo 34 metus trukusią karjerą kariniame jūrų laivyne yra vadovavęs JAV Ramiojo vandenyno vadavietei. Dabar jis vadovauja Sasakavos taikos fondui JAV (Sasakawa Peace Foundation USA) ir pasisako už tai, kad Šiaurės Korėjoje būtų sustiprintos informacijos kampanijos, kurios atsvertų Kim Jong Uno režimo propagandą. Jų tikslas, pasak jo, būtų atkirsti ryšį tarp centrinės diktatūros ir ją palaikančių elitų.

„Mes iš tikrųjų nepakankamai stengėmės išnaudoti patį galingiausią mūsų turimą ginklą, kuris kelia kur kas mažesnę grėsmę negu įsiveržimas ar bandymai susprogdinti jų branduolinę programą“, - sakė D. Blairas.