„Mes siekiame atšaukti „Brexit“ ir atkurti mūsų įtakingą poziciją Europoje, kuri suteiktų mums galimybę pagrindinį dėmesį skirti JK tikrai svarbioms problemoms“, – sakoma naujosios partijos „Renew“ (angl. atnaujink arba atnaujinimas) interneto svetainėje.

Naujoji politinė partija sako jau turinti daugiau nei 300 kandidatų, kurie galėtų varžytis kituose visuotiniuose rinkimuose, ir siekianti jų surinkti 650, kad būtų atstovaujama visose Britanijos rinkimų apygardose.

Partijos įkūrėjas buvęs finansininkas Chrisas Coghlanas apie naujos politinės jėgos formavimą paskelbė dar prieš praėjusių metų visuotinius rinkimus.

Tuose rinkimuose Ch. Coghlanas dalyvavo kaip nepriklausomas kandidatas „Brexit“ priešininkų gretose, ir užėmė ketvirtą vietą surinkęs 1 234 balsų Batersi apygardoje pietiniame Londone.

Kiti rinkimai numatyti tik 2022 metais, tačiau daugelis apžvalgininkų mano, kad jie gali įvykti gerokai anksčiau, atsižvelgiant į ministrės pirmininkės Theresos May rizikingą vadovavimo stilių ir nesutarimus jos konservatorių partijos viduje.

Pastarosiomis savaitėmis atsirado kelios kampanijos, raginančios organizuoti pakartotiną referendumą dėl Britanijos narystės ES ir darančios spaudimą parlamento nariams nepritarti „Brexit“ susitarimui, kai šiemet reikės dėl jo balsuoti parlamente.

Vienos tokių kampanijų, „Best for Britain“ (Geriausia Britanijai), pavadinimas šį mėnesį sumirgėjo laikraščių antraštėse, kai milijardierius ir filantropas Georg'eas Sorosas jai paaukojo 400 tūkst. svarų sterlingų.

Buvęs leiboristų partijos politikas Lordų Rūmų narys Andrew Adonis pradėjo kitą kampaniją drauge su jaunimo grupe „Our Future, Our Choice“ (Mūsų ateitis, mūsų pasirinkimas).

Susiskaldžiusi tauta

Kelios ankstesnės kampanijos šiemet jau susivienijo į pilietinės iniciatyvos judėjimą „Grassroots Coordinating Group“, kuriam vadovauja leiboristų įstatymų leidėjas proeuropietiškų pažiūrų Chuka Umunna.

Po praėjusių metų visuotinių rinkimų atliktos visuomenės apklausos rodo, kad pasisakančių už narystę Bendrijoje daugėja, tačiau praėjusį mėnesį apklausų ekspertas Johnas Curtice'as sakė, jog „tai nėra tikrai ryškus pasikeitimas“.

Vis tik pasak J.Curtice'o, esama „daug požymių, palaikančių idėją, kad ryškiai auga parama antrajam referendumui“.

Partija „Renew“ skelbia siekianti atkreipti dėmesį į pagrindines 2016 metų „Brexit“ referendumo, kuriame 52 procentai balsavusiųjų pasisakė už išstojimą iš ES, priežastis.

„Brexit“ referendumas buvo įspėjimas, kad mes esame susiskaldžiusi tauta, labai nepatenkinta esama nelygybe, sakoma jos pareiškime.

„Pasitraukimas iš ES reikalus tik pablogins. Dabar, kai jau žinome daugiau, mes turėtumėme persvarstyti „Brexit“, – nurodoma jame.

Partija pažadėjo daug dėmesio skirti nelygybės problemai spręsti, didinant minimalų užmokestį, gerinant infrastruktūrą už Londono ribų ir suteikiant lengviau prieinamą būstą žmonėms.

„Renew“ taip pat sakė „ieškosianti geresnių būdų imigracijos kontrolei“ – vienai pagrindinių kampanijos įvardintų problemų.