Publikuoti skirtus dokumentus perdavė Severoonežsko gyvenvietėje Archangelsko srityje gyvenanti Jevgenijaus Alikovo motina Nina Atiuševa.

Moters perduoti dokumentai žurnalistams padėjo išsiaiškinti, kad vien 2017 metų rugsėjo mėnesį Sirijoje žuvo ne mažiau kaip 54 Rusijos samdiniai. Tuo metu Kremlius skelbė, kad per 3,5 metų Sirijoje trunkančią operaciją žuvo ne daugiau nei 44 Rusijos piliečiai.

Moteris papasakojo, kaip 2017 metų rugsėjo viduryje su ja susisiekė Andrejumi prisistatęs Rostove prie Dono gyvenantis asmuo. Jis, esą, pranešė, kad moteriai reikia vykti į miestą ir atsiimti Sirijoje žuvusio sūnaus kūną.

N. Atiuševai nurodžius, kad viena atvažiuoti ji negali, buvo paaiškinta: „Saviškių mes nemetame“.

Rugsėjo 20 d. prie jos namo privažiavo vidutinio amžiaus vyro vairuojamas automobilis.

„Atvežė karstą su mano sūnumi, taip pat visus jo turėtus dokumentus ir pinigus“, – sakė Archangelsko srities gyventoja.

Atvykęs vyras perdavė ir 5 mln. rublių (71,1 tūkst. eurų). Tai buvo sūnaus žūties atveju numatyta draudimo išmoka.

Pasak N. Atiuševos, atvykėlis ant virtuvės stalo išdėliojo gumelėmis suveržtas penkiatūkstantines kupiūras.

BBC korespondentai ir pati N. Atiuševa dar bandė susiskambinti su Andrejumi pasivadinusiu vyriškiu, tačiau į skambučius atsiliepęs asmuo tikino, kad jo vardas visiškai kitoks, be to, pridūrė, jog absoliučiai nieko nežino apie Sirijoje tarnaujančius rusų savanorius.

Pernai spalį naujienų agentūra „Reuters“ pranešė, kad per devynis pirmuosius 2017 metų mėnesius Sirijoje žuvo ne mažiau kaip 131 Rusijos pilietis.

Tokiu skaičiumi neva turėtų būti papildyta Rusijos gynybos ministerijos oficialiai skelbiama netekčių statistika.

„Reuters“ perduota informacija buvo pagrįsta pažyma apie PKK tarnavusio kario Sergejaus Poddubnovo mirtį. BBC atkreipia dėmesį, kad jis žuvo rugsėjo 28 d. toje pačioje vietoje, kur ir pirmiau minėtas J. Alikovas, – Tijaso mieste. Mirties priežasties vietoje nurodytas kūno apanglėjimas.

„Reuters“ gauta pažyma buvo 131-u numeriu pažymėtas dokumentas. Naujienų agentūros teigimu, visose mirtis registruojančiose institucijose dokumentų numeracija pradedama kalendorinių metų pradžioje, o kiekvienos pažymos numeris atitinka lig tol per konkrečius metus žuvusių asmenų skaičių.

Pažymos apie J. Alikovo mirtį numeris – 77-as. Samdomas karys žuvo Tijase rugsėjo 2 d. BBC paskelbtame dokumente nurodoma, kad jokių infekcinių susirgimų požymių apžiūrėjus jo kūną nerasta.

BBC atkreipia dėmesį, kad 54 per rugsėjį žuvę Rusijos kariai yra daugiau nei oficialiai skelbiamas mirčių per 3,5 metų skaičius.

Oficialiais Rusijos gynybos ministerijos teikiamais duomenimis, per visą operacijos Sirijoje laikotarpį Rusijos ginkluotųjų pajėgų netektys neviršija 44 žuvusių asmenų.

Remiantis dokumentais, kuriuos N. Atiuševa perdavė žurnalistams, jos sūnaus palaikai rugsėjo 2 dieną buvo atvežti į Al Skelbijos valstybinę ligonę, esančią Hamo mieste (už 160 kilometrų nuo Tijaso, kur jis žuvo).

Kūną apžiūrėjo medikai, apžiūroje dalyvavo ir du liudininkai. Be pataisos, jog infekcijos nebūna, pateiktos dar dvi: „Konteineris su piliečio rusų kilmės kareivio Jevgenijaus Jevgenvičiaus Alikovo palaikais“ ir „Konteineryje su piliečio rusų kilmės kareivio Jevgenijaus Jevgenvičiaus Alikovo palaikais jokių pašalinių veiksnių neaptikta“.

Dokumentus pasirašė vyriausiasis ligoninės gydytojas Isamas Muhammedas Hosha.

Remiantis BBC informacija, pataisos iš arabų kalbos į rusų išverstos rugsėjo 6 dieną, už tai Rusijos atstovybė sumokėjo apie 5 tūkst. rublių. Vertimą parašu patvirtino antrasis Rusijos ambasados Sirijoje sekretorius Zauras Guseinovas.

Žuvusiojoje motinai taip pat perduoti du būrio „Vagner“ medaliai: „Už narsą ir ryžtą“ ir „Už kraują ir drąsą“, kurių išdavimo data – 2017 metų rugsėjo 1 diena.

Skelbiama, kad tai gali būti tiek graviruotojo klaida, tiek įrodymas, kad J. Alikovas žuvo rugpjūčio pabaigoje, o rugsėjo 2 dieną jo kūnas paimtas iš kovos lauko ir nuvežtas į ligoninę.

N. Atiuševa kreipėsi į Plesecko karinį komitetą, kur jai atsakė: „Šiuo metu apibrėžti Jūsų sūnaus statuso dėl tolimesnio teisinės ir socialinės apsaugos priemonių klausimo sprendimo neįmanoma“.

Buvęs Rusijos Dūmos deputatas: per JAV vadovaujamos koalicijos smūgį žuvo 334 Rusijos piliečiai

DELFI primena, kad Jungtinių Valstijų vadovaujama koalicija vasario 7 dieną nusitaikė į Sirijos režimui lojalias pajėgas Sirijos Deir al Zoro provincijoje.

Kiek tiksliai aukų pareikalavo antskrydis, sunku pasakyti. „Bloomberg“ skelbia, kad aukų skaičius siekia per 200. Faktas, kad dauguma aukų – Rusijos piliečiai, kelia žymiai mažiau abejonių, nors oficialiai Sirijoje Rusijos ginkluotųjų pajėgų nėra, nebent kariniai samdiniai.

Rusijos pareigūnai arba atsisako patvirtinti arba tiesiog neigia, jog per vasario 7 dienos ataką žuvo ir Rusijos piliečių. Rusijos užsienio reikalų šaltinis vasario 14 dieną skelbė, kad tokia informacija – klasikinis dezinformacijos atvejis.

„Kommersant“ duomenimis, Sankt Peterburge veikianti „PWC Vagner“ sukarinta organizacija misijai Sirijoje nusamdė per 600 karių.

Buvęs Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Viktoras Alksnis informavo, kad per JAV vadovaujamos tarptautinės koalicijos suduotą smūgį Sirijos Deir ez Zoro mieste vasario 7 d. žuvo 334 Rusijos piliečiai.

Kaip televizijos kanalo „Dožd“ eteryje kalbėjo V. Alksnis, šie duomenys grįsti atliktomis asmenų, kovojusių Sirijoje ir turėjusių informacijos apie pastaruosius įvykius, šeimos narių apklausomis.

Kaip rašo newsru.com., anot V. Alksnio, žuvo 217 asmenų iš penktojo šturmo dalinio, 10 asmenų iš antrojo šturmo dalinio, 94 žmonės iš dalinio „Vesna“ ir 13 kovotojų iš artilerijos diviziono.

„Dožd“ pašnekovas pabrėžė, kad šie skaičiai nėra oficialūs ir, jo manymu, dar gali būti koreguojami.

Dar V. Alksnis teigė, kad, remiantis jo turima informacija, vasario 7 d. įvykdytame antpuolyje dalyvavo ir Rusijos ginkluotųjų pajėgų specialiųjų operacijų karių, tačiau informacijos apie žuvusiuosius ar nukentėjusiuosius kol kas nėra.

Rusijos gynybos ministerija ir Kremlius anksčiau neigė pranešimus dėl galimai per koalicijos įvykdytą apšaudymą žuvusius rusų karius.

Nepriklausomi tyrėjai iš „Conflict Intelligence Team“ (CIT) jau įvardijo 8 žuvusių rusų vardus ir pavardes – visi jie buvo samdiniai.

Taigi pranešama, kad per antpuolį žuvo Aleksejus Ladyginas iš Riazanės, Stanislavas Matvejevas ir Igoris Kosoturovas iš Asbesto, Kirilas Ananjevas, Vladimiras Loginovas iš Kaliningrado, Aleksejus Šichovas iš Žemutinio Naugardo, Ruslanas Gavrilovas iš Uralo gyvenvietės Kedrovoje ir Vladimiras, kurio pavardė nebuvo nurodoma.