J. Trudeau, jo žmona Sophie Gregoire ir jų trys vaikai pirmiausia nusifotografavo šeimos nuotraukai ir paskui grožėjosi besisvečiuojantiems užsienio lyderiams dažnai rodomu šiuo legendiniu Indijos paminklu.

Šis J. Trudeau vizitas Indijoje yra pirmas nuo 2015 metų, kai jis tapo premjeru. Numatytas jo susitikimas su Indijos ministru pirmininku Narendra Modi; jųdviejų pokalbiuose vyraus pastangos paskatinti prekybą, taip pat energetikos, švietimo ir infrastruktūrų klausimai.

„Įtraukti ratus! Į Indiją; aktyvaus vizito – aptarti gerų darbo vietų kūrimo, stiprinti glaudžius ryšius tarp mūsų žmonių ir šalių“, – parašė tviteryje J. Trudeau, leisdamasis į kelionę.

Prekyba tarp Kanados ir Indijos padvigubėjo per pastarąjį dešimtmetį šiek tiek virš 8 mlrd. JAV dolerių 2016 metais; šis skaičius, anot Indijos užsienio reikalų ministerijos „neatspindi tikrojo potencialo“.

Kanadoje gyvena daugiau kaip 1,2 mln. indų – tai yra daugiau nei 3 proc. visų šalies gyventojų; J. Trudeau šioje kelionėje lydi ir ministrų kabineto nariai sikhai.

Delegacijai teks paėjėti ir diplomatiniu lynu Pandžabe, kur J. Trudeau aplankys Auksinę šventyklą – švenčiausią sikhų vietą bei religinių separatistų surengtų kruvinų žudynių 1984 metais sceną.

Sikhų separatistai dešimtmečius agituoja už nepriklausomą valstybę; pernai Pandžabo vyriausiasis ministras apkaltino Kanados gynybos ministrą sikhą Harjitą Sajjaną, dalyvaujantį dabartinėje kelionėje, kad šis simpatizuoja separatistams.

Tarp apsilankymų religinėse vietos ir prie tautos paminklų numatyti Kanados premjero susitikimai su politiniais Indijos lyderiais, visuomenės veikėjais, korporacijų vadovais.

Pirmadienį J. Trudeau aplankys gimtąją N. Modi Gudžarato provinciją, paskui keliaus į Indijos finansų sostinę Mumbajų, kur antradienį vyks derybos su verslo lyderiais.

Trečiadienį aplankęs Amritsarą Pandžabe, J. Trudeau Delyje susitiks su N. Modi ir užsienio reikalų ministre Sushma Swaraj, bus sutiktas prezidentūroje, padės gėlių Mahatma Gandhi paminklo.

N. Modi lankėsi Kanadoje 2015 metais ir sakė kalbą 10 tūkst, indų miniai Toronte.