Po derybų su Turkijos užsienio reikalų ministru Mevlutu Cavusoglu R. Tillersonas patarė Ankarai „rodyti santūrumą per savo operaciją“ ir tvirtino, kad Jungtinių Valstijų „tikslai Sirijoje yra tie patys“.

Jis pažymėjo, kad NATO sąjungininkės Turkija ir JAV turėtų veikti kartu sprendžiant konfliktą Sirijoje.

„Mes nebeketiname veikti pavieniui, kai JAV daro viena, o Turkija – kita, – kalbėjo R. Tillersonas Ankaroje. – Mes veiksime kartu... Turime gerus mechanizmus, kaip to pasiekti, daug darbo reiks padaryti“.

Svarbiausia R. Tillersonui skirta užduotis šioje kelionėje į Ankarą – apmalšinti turkų pyktį dėl JAV politikos Sirijoje, ginčą, kuris pakurstė didžiausią krizę tarp šių šalių nuo Irako karo 2003 metais.

Vašingtonas perspėjo, kad Turkijos operacija Afrino regione Sirijoje prieš ginkluotąsias kurdų pajėgas, pasivadinusias Liaudies apsaugos daliniais (YPG) kelia pavojų, jog bus atsitraukta nuo svarbiausio siekio – nugalėti džihadistus.

Jis dar pridūrė, kad Turkija ir JAV turi išspręsti įtampą, tvyrančią dėl kurdų pajėgų kontroliuojamo Sirijos miesto Manbidžo, kurį Ankara grasina atakuoti „prioriteto“ tvarka.

Manbidže yra ir JAV karinio personalo, tad baiminamasi kad nekiltų susirėmimų tarp dviejų NATO šalių.

„Manbidžas turėtų tarpti svarbiausiu prioritetu mūsų bendros veiklos pastangose“, – sakė R. Tillersonas.

Šį miestą kurį laiką kontroliavo „Islamo valstybės“ (IS) džihadistai, kurie galiausiai buvo išvaryti kurdų pajėgų. Anot R.Tillersono, svarbu, kad jis vėl neatsidurtų džihadistų rankose.

JAV valstybės sekretorius dar pažymėjo, kad Manbidžas bus „pagrindinė diskusijų tema“ su Turkija, siekiant užtikrinti, kad šis miestas liktų jungtinių su JAV pajėgų kontroliuojamas.