„Jeigu iškils tokia būtinybė ir taip nuspręs Konstitucinis teismas, kai kurie įstatymo straipsniai gali būti patikslinti“, – sakė jis.

Anot ministro pirmininko, tai bus padaryta tam, kad „Lenkijos partneriai ir draugai, ar net ne visai draugai, bet žmonės, turintys tam tikrų būgštavimų dėl to, kaip bus interpretuojamas šis įstatymas, nebijotų, jog jis sukels grėsmę žodžio ar meninės saviraiškos laisvei“.

Ketvirtadienį Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos pasirašytas Tautos atminties instituto įstatymas jo sprendimu buvo perduotas svarstyti Konstituciniam teismui. Jis turi nustatyti, ar padarytos pataisos neprieštarauja šalies konstitucijai.

Pagal įstatymo pataisas, kiekvienas, kuris viešai ir nepaisydamas faktų priskiria lenkų tautai arba Lenkijos valstybei atsakomybę arba bendrą atsakomybę už Trečiojo reicho įvykdytus nusikaltimus arba kitus nusikaltimus žmoniškumui ir taikai, taip pat karinius nusikaltimus, bus baudžiamas pinigine bauda arba laisvės atėmimu iki trejų metų. Tokia pat bausmė grės ir asmenims, mažinantiems tikrųjų šių nusikaltimų vykdytojų atsakomybę.

Naujasis Lenkijos įstatymas sukėlė krizę jos santykiuose su Izraeliu. Tel Avivo nuomone, šis įstatymas suteikia galimybę bausti holokausto aukas už jų parodymus.