Svarbiausia JAV prezidento Donaldo Trumpo vyriausiajam diplomatui skirta užduotis – apmalšinti turkų pyktį dėl JAV politikos Sirijoje, ginčą, kuris pakurstė didžiausią krizę tarp šių šalių nuo Irako karo 2003 metais.

Turkijos prezidentūros šaltiniai nurodė, kad R. T. Erdoganas per tris valandas trukusį susitikimą su buvusiu energetikos milžinės „Exxon Mobil“ vadovu neslėpė Turkijos susirūpinimų.

„Derybose Turkijos prioritetai ir lūkesčiai visomis temomis buvo aiškiai pateikti JAV valstybės sekretoriui“, – sakė šaltinis.

Penktadienį R. Tillersonas susitiks su Turkijos užsienio reikalų ministru Mevlutu Cavusoglu, kuris buvo vienintelis kitas pareigūnas tame susitikime ir atlikęs vertėjo pareigas.

JAV valstybės departamento pareigūnas sakė, kad R. Tillersono ir R. T. Erdogano pokalbis buvo „produktyvus ir atviras“ apie „abipusiai naudingą kelią pirmyn“ JAV ir Turkijos santykiuose.

Turkijoje dešimtys demonstrantų penktadienį rinkosi prie pastato, kuriame aukščiausio rango JAV ir Turkijos diplomatai mėgina sumažinti didžiausią per daugelį metų įtampą tarp šių dviejų NATO šalių.

Turkijos vėliavas iškėlusi grupė žmonių protestuoja prieš tai, kad JAV remia Sirijos kurdų sukarintas pajėgas, pasivadinusias Liaudies apsaugos daliniais (YPG).

Turkiją erzina tai, kad Vašingtonas remia YPG – pagrindinę JAV sąjungininkę kovoje su „Islamo valstybės“ (IS) džihadistais. Mat, Turkija laiko YPG „teroristine“ grupuote, susijusia su Turkijoje kovojančiais kurdų sukilėliais.

Pagrindinės dabartinių derybų temos – Vašingtono planas ir toliau remti sukarintąją kurdų grupuotę, Turkijos karinė operacija Sirijos kurdų kontroliuojamoje teritorijoje Sirijos šiaurėje.

Tiesa, po susitikimo pranešta, kad Turkija ir Jungtinės Valstijos galiausiai sutiko, kad reikia normalizuoti santykius, kuriuose įtampa pastaraisiais metais pasiekė neregėtas aukštumas, pareiškė penktadienį Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu.

„Mes sutinkame vėl normalizuoti santykius“, – sakė M. Cavusoglu po derybų Ankaroje su savo kolega JAV valstybės sekretoriumi Rexu Tillersonu, dar pažymėdamas, kad ryšių fazė buvo „kritiška“, ir žadėdamas, kad bus kuriami „mechanizmai“, kaip aptarinėti problemas keliančius klausimus.