Valdantysis Afrikos nacionalinis kongresas (ANC), parlamente turintis didelę daugumą, nurodė, kad siūlys turtingą buvusį verslininką C. Ramaphosą „būti išrinktu Pietų Afrikos Respublikos naujuoju prezidentu“.

Po balsavimo C. Ramaphosa pasakys kalbą Keiptaune posėdžiaujantiems parlamento nariams, sakoma partijos pranešime.

Trečiadienio vakarą J. Zuma, kreipęsis į tautą per nacionalinę televiziją, pareiškė atsistatydinantis, ANC galutinai nuo jo nusigręžus po devynerius metus trukusio valdymo, aptemdyto korupcijos skandalų, ekonomikos sulėtėjimo ir mažėjančio rinkėjų palaikymo.

Anksčiau šią savaitę ANC paliepė jam atsistatydinti, bet prezidentas kurį laiką delsė. Tuomet partija pagrasino ketvirtadienį surengsianti balsavimą dėl nepasitikėjimo, ir J. Zuma galiausiai sudėjo ginklus.

Tačiau jis skundėsi dėl šio proceso: „Nebijau palikti politinio posto, tačiau paprašiau savo partijos suformuluoti mano nusižengimus ir paliepimo, kad turiu pasitraukti iš posto, priežastis.“

Anksčiau trečiadienį duodamas interviu televizijai J. Zuma skundėsi, kad ANC niekada jam nepaaiškino, kodėl jis turėtų pasitraukti, ir kad partija, į kurią jis įstojo 1959 metais ir dešimtmečius kovojo su apartheido režimu, su juo elgėsi „labai neteisingai“.

J. Zuma nuo 2014 metų buvo įsitraukęs į kovą dėl valdžios su C. Ramaphosa, savo pavaduotoju.

J. Zumos pozicijos partijoje susvyravo gruodžio mėnesį, kai jo pasirinkta politinė įpėdinė – jo buvusi žmona Nkosazana Dlamini-Zuma – nedideliu skirtumu pralaimėjo C. Ramaphosai naujo ANC lyderio rinkimus.

Planuojama, kad parlamento posėdis, per kurį bus renkamas naujas prezidentas, prasidės 12 val. Grinvičo (14 val. Lietuvos) laiku.