Turėjo nuojautą, kad mylimasis grįš jau po kelių savaičių, tad ta proga ji nusipirko naują suknelę. Vaikštinėdama parduotuvėje gimtajame Asbesto mieste netikėtai sulaukė draugo skambučio.

J. Matvejeva pasakoja, kad jo draugas pasiteiravęs, ar kartais nieko negirdėjusi apie savo vyrą ar kitą samdytą karį iš Asbesto miesto Igorį Kosoturovą: „Atsakiau, kad jau tris dienas jam negaliu prisiskambinti. Netrukus po kelių akimirkų bičiulis man perskambino ir pasakė, kad mano Stanislavas ir tas Igoris negyvi“.

Įtariama, kad abu jauni vyrai žuvo per antskrydį, kai Jungtinių Valstijų vadovaujama koalicija vasario 7 dieną nusitaikė į Sirijos režimui lojalias pajėgas Sirijos Deir al Zoro provincijoje.

Kiek tiksliai aukų pareikalavo antskrydis, sunku pasakyti.

„Bloomberg“ skelbia, kad aukų skaičius siekia per 200. Faktas, kad dauguma aukų – Rusijos piliečiai, kelia žymiai mažiau abejonių, nors oficialiai Sirijoje Rusijos ginkluotųjų pajėgų nėra, nebent kariniai samdiniai.

Rusijos pareigūnai arba atsisako patvirtinti arba tiesiog neigia, jog per vasario 7 dienos ataką žuvo ir Rusijos piliečių. Rusijos užsienio reikalų šaltinis vasario 14 dieną skelbė, kad tokia informacija – klasikinis dezinformacijos atvejis.

Dauguma tokio oficialaus neigimo klausimu nusiteikę, švelniai tariant, skeptiškai. Bent jau J. Matvejeva ir kitų Sirijoje žuvusių rusų žmonos ir giminaičiai.

Jelena Matvejeva

Kaip teigia našle tapusi moteris, kartu su jos vyru Sirijoje kariavo dar maždaug 30 Sverdlovsko vyrų, o konkrečiai iš regiono Asbesto miesto – devyni.

„Kommersant“ duomenimis, Sankt Peterburge veikianti „PWC Vagner“ sukarinta organizacija misijai Sirijoje nusamdė per 600 karių.

J. Matvejeva sako, kad jos vyro tėvai apie sūnaus lemtį dar nieko nežino. Jie net nežino, kad jis kariavo Sirijoje, paaiškina moteris ir priduria, kas viskas, ką jie dabar turi – neseniai darytos jo nuotraukos būtent iš misijos vietos.

J. Matvejevos teigimu, ji apie kompensaciją negalvoja ir kol kas dviem vaikams dar nebandė paaiškinti, kas nutiko jų tėvui. Vienintelis dalykas, ko norėtų moteris – kad Rusijos pareigūnai grąžintų jai sutuoktinio palaikus (jeigu jo iš tikrųjų nebėra gyvo) ir oficialiai pripažintų, kad jis žuvo kariaudamas Sirijoje.

Stanislavas Matvejevas

„Pirmiausia norėčiau, kad visi sužinotų apie mano vyrą. Ne tik apie jį, bet apie visus ten be tikslo žuvusius vyrus. Tikra beprotybė. Apie kokią gynybą mes kalbame? Jie buvo stumiami į mūšio lauką kaip kiaulės.

Valdžia turėtų kaip nors už juos atkeršyti. Kaip nors įprasminti jų atminimą, kad žmonoms nebūtų gėda, kad našlaičiais likę jų vaikai turėtų kuo didžiuotis“, – kalba moteris.

Jelena žurnalistams rodo vaizdo įrašą, kurį jai persiuntė kito samdyto kario, taip pat Sirijoje žuvusio vasario 7 dieną, žmona. Ji įsitikinusi, kad jame – JAV antskrydžiai, pražudę jos vyro konvojų.

Nepaisant to, detalesnė analizė atskleidė, jog iš tikrųjų tas įrašas – 2015 metais filmuotas reklaminis klipas, skirtas kompiuteriniam žaidimui „AC-130 Gunship Simulator: Special Op Squadron“.

Šis įrašas svetainėje „YouTube“ reguliariai iššoka kaip neva autentiška mūšio vaizdo medžiaga, ir net Rusijos gynybos ministerija 2017 metų lapkritį ja rėmėsi „kaip nenuginčijamais įrodymais“, kad Jungtinės Valstijos Sirijoje talkina ekstremistams islamistams.

J. Matvejeva žurnalistams rodo Šv. Jurgio kryžiaus apdovanojimą, kurį jos vyras gavo už misiją Rytų Ukrainoje, kur nuo 2014 metų balandžio prorusiškų separatistų ir Ukrainos pajėgų susirėmimai pražudė daugiau nei 10 tūkst. 300 žmonių.

Apdovanojimo jis nusipelnė, kaip teigiama pridėtame garbės rašte, „už drąsą ir pademonstruotą heroizmą, Novorosijoje ginant rusakalbius gyventojus“.

Jelena Matvejeva

Moteris prisimena: kai jos vyras grįžo iš Donbaso, prieš 2017 metų rugsėjį išvykdamas į Siriją, jis renovavo butus. Esą sutuoktinis niekada nenorėjęs kalbėti nei apie laiką praleistą Ukrainoje, nei Sirijoje.

„Jei kas žūdavo, jis pasirūpindavo laidotuvėmis, o aš būdavau paskutinė tai sužinojusi“, – pasakoja moteris.

DELFI primena, kad Vasario 7 d. JAV vadovaujama koalicija įvykdė aviacijos smūgį, kurio taikiniu tapo Sirijos valdžiai palankios pajėgos.

Ataka buvo surengta po to, kai 500 asmenų grupė inicijavo prieš JAV remiamus Sirijos demokratinių pajėgų gretose kovojančius sukilėlius nukreiptą organizuotą išpuolį.

Remiantis šaltinio perduota informacija, smūgio pasekmes teko patirti ir Rusijos samdomiems kariams.

Visiškai neseniai CIT įvardijo keturis Rusijos piliečius, žuvusius Sirijoje vasario 7 d. Tai – Aleksejus Ladyginas iš Riazanės, Stanislavas Matvejevas ir Igoris Kosoturovas iš Asbesto, taip pat Vladimiras Loginovas iš Karaliaučiaus. Partijos „Kitokia Rusija“ atstovas Aleksandras Averinas pranešė, kad per išpuolį Hišamo rajone taip pat žuvo nacionalbolševikas Kirilas Ananjevas.

Remiantis Rusijos laikraštyje „Novaja gazeta“ pateikta informacija, nuo smūgio Sirijoje žuvo 13 Rusijos piliečių ir dar 15 buvo sužeisti. Kaip rašė agentūra „Bloomberg“, iš viso žuvo 200 samdomų karių, daugelis kurių – rusų tautybės asmenys.

Tokį pat skaičių kalbėdamas su leidiniu „The New York Times“ paminėjo ir rusų verslininkas Aleksandras Ionovas, teikiantis su saugumu Sirijoje susijusias paslaugas. Olegas Surninas iš Asbesto, kuriame tarnavo S. Matvejevas ir I. Kosoturovas, svetainei Znak.com užsiminė apie 217 žuvusių rusų.

Rusijos gynybos ministerija tvirtina, kad per ataką žuvo tik sirai, o rusų tarp žuvusiųjų nėra. Kremlius pareiškė, kad neturi jokios informacijos apie rusus, kurie nėra Rusijos kariai, galintys dalyvauti Sirijoje vykdomose kovinėse operacijose.

Vos sulaukę keliasdešimties sviedinių kurdus mokantys Jungtinių Valstijų specialiųjų pajėgų kariai išsikvietė sraigtasparnius. Jie dykumoje visą naktį medžiojo priešą.

Medžioklė, sako liudijimai Rusijos socialiniuose tinkluose, buvo negailestinga – samdiniai neturėjo priešlėktuvinių ginklų, ir neturėjo kur pasislėpti. Sirijos duomenimis, mažiausiai 100 iš 500 režimą remiančių kovotojų žuvo. Pentagonas negali patvirtinti, kad žuvo Rusijos piliečių.

Bet dabar įvairūs šaltiniai skelbia, kad vien Rusijos samdinių galėjo žūti daugiau kaip 200, gal net daugiau negu 600. Rusijos atstovai Amerikos ataką pavadino nusikalstama. „Jie visad tvirtina, kad kovoja su tarptautiniu terorizmu. Bet matome, kad tai peržengia. Imtis konfrontacijos su tais, kas iš tiesų ant žemės, Sirijos pusėje, kariauja su tarptautiniu terorizmu, yra nusikalstama“, – kalbėjo Rusijos nuolatinis atstovas Jungtinėse Tautose Vasilijus Nebenzia.

Svetimomis rankomis, to nepripažindama, Rusija kariauja daug kur. Kai prezidentas jau trečią kartą paskelbė išvedantis pajėgas iš Sirijos, nieko nekalbėjo apie privačias bendroves, nors jų samdinių, nepriklausomais vertinimais, pernai Sirijoje žuvo daugiau negu karių.

Formaliai Rusijoje tokių bendrovių netgi neegzistuoja, nes baudžiamasis kodeksas samdiniams numato 15 metų kalėjimo. Bet paviešintoje nuotraukoje, pasak leidinio „Fontanka“, nufotografuoti užpernai apdovanoti privačios bendrovės, kariaujančios Sirijoje, vadovai, kariavę dar ir Donbase.