Leidinyje „Izvestija“ teigiama, kad Rusijos kariams ribojama prieiga prie interneto. Rusijos Federacijos gynybos ministerija išplatino rekomendacijas, kuriomis naršydami internetą turi vadovautis tiek institucijos darbuotojai, tiek tarnybą atliekantys kariai. Kariams ir pajėgų vadams patariama susilaikyti nuo naudojimosi tokiais socialiniais tinklais kaip „Odnoklassniki“, „VKontakte“, „Facebook“ ir kt. Taip pat rekomenduojama neskelbti su karine tarnyba ar daliniais susijusios informacijos, o telefone išjungti geografinės vietovės nustatymo funkciją. Kol kas elgesio internete taisyklės yra tik rekomendacinio pobūdžio, tačiau ministerijoje jau rengiamos tam tikros įstatymų pataisos, paversiančios jas privalomomis.

Remiantis leidinio „Izvestija“ iš gynybos ministerijos gauta informacija, elgesio internete taisyklės buvo parengtos dar 2017 metų pabaigoje. Dabar šios rekomendacijos išsiųstos kariams. Kad būtų lengviau suprasti, taisyklės išdėstytos kaip savotiška atmintinė ar mokomoji priemonė.

Dokumente išvardyti patarimai yra susiję su slaptos informacijos išsaugojimu ir saugiu karinę tarnybą einančių asmenų elgesiu socialiniuose tinkluose. Kariams ir pajėgų vadams paaiškinta, kad užsienio informacinių išteklių administratoriai naudojasi neribota prieiga prie įvairiais kanalais teikiamos asmeninės informacijos. Dokumento autoriai primena, kad karinę tarnybą einančių asmenų skelbiama informacija visada kruopščiai išanalizuojama, todėl nuotraukos ir vaizdo įrašai, kuriuose matyti konkrečios vietovės, gali lemti karinių užduočių nesėkmes. Kariškiams rekomenduojama ir savo giminių bei artimųjų paprašyti neskleisti su karine tarnyba susijusios informacijos.

Gynybos ministerijoje rengiamos pataisos, kuriomis ketinama papildyti įstatymus, reglamentuojančius karių įsipareigojimus ir karinę tarnybą taip pat karinę tarnybą einančių asmenų statusą. Šiuo metu pataisos yra derinamos. Jų laikydamiesi, kariai neturės teisės atskleisti internete savo žinybinio pavaldumo, taip pat su konkrečia veikla susijusių detalių, nesvarbu, ar ta veikla sietųsi su jų pačių, ar su kitų karių vykdomomis užduotimis. Pataisų nuostatoms nusižengiantis karys rizikuoja būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Jam gali būti pritaikytos ir drausminės nuobaudos.

Kariams, pajėgų vadams ir konkrečių institucijų darbuotojams taip pat primenama, kad internete paskelbtų nuotraukų, vaizdo įrašų, pastabų ir komentarų pašalinti neįmanoma. Jie taip pat raginami nepamiršti, kad nacionalinę arba religinę nesantaiką kurstančios publikacijos gali iš esmės pakenkti šalies ginkluotųjų pajėgų reputacijai, todėl tokių publikacijų autoriams gali tekti prisiimti administracinę, disciplinuojančiąją arba baudžiamąją atsakomybę.

Karinėse pajėgose tarnaujantiems asmenims rekomenduojama pasirūpinti, kad socialiniuose tinkluose jų susikurtos paskyros būtų kuo mažiau prieinamos, taip pat patariama neįtraukti į draugų sąrašus nepažįstamų interneto naudotojų. Atmintinėje dėmesys atkreipiamas ir į techninius saugumo internete ypatumus, todėl programas rekomenduojama reguliariai atnaujinti, be to, nepaleidinėti įtarimą keliančių priemonių. Prie kiekvienos svetainės arba tarnybos kariškiams rekomenduojama jungtis įvedant skirtingus slaptažodžius. Juos, kaip nurodoma taisyklėse, turėtų sudaryti ilgi ir sudėtingi raidžių bei skaičių deriniai.

Rusijos prezidento patarėjas interneto klausimais Germanas Klimenko leidiniui „Izvestija“ sakė, kad tokio tipo instrukcijos visų prima būtinos patiems kariams, mat jų laikantis gerokai sumažės sudėtingų situacijų rizika.

„Armija – tai išskirtinė struktūra, kurioje labai svarbus slaptumas, – sakė G. Klimenko. – Mes žinome, kaip pasitelkus vienokias ar kitokias tarnybas pavyksta išsiaiškinti amerikiečių kariuomenės sargybos postus. Dėl šios priežasties mobiliųjų telefonų ir kitų išmaniųjų įrenginių naudojimo rekomendacijos yra tiesiog privalomos. Ypač tuose daliniuose, kuriuose būtina laikytis režimo.“
Knygos „Socialiniai tinklai. Naujos pasaulio valdymo technologijos“ autorė Marija Fil leidinį „Izvestija“ patikino, kad atmintinė sudaryta tinkamai ir logiškai.

„Rekomendacijos jokiu būdu neriboja asmeninės karių laisvės, o tik perspėja juos apie galimus nepageidaujamus įvairių internete vykdomų veiksmų padarinius, – sakė M. Fil. – Svarbu tai, kad bet kokia į internetą patekusi informacija lieka jame amžinai.“

Atsekė ten, kur jų „nėra“

Ukrainos Charkivo žmogaus teisių gynimo organizacija skelbia, kad remiantis pačių Rusijos kariškių skelbiama informacija socialiniuose tinkluose tyrėjai ir žurnalistai atkapstė informacijos, kad neseniai iš paties V. Putino apdovanojimą atsiėmęs Aleksanderis Minakovas jį gavo už mūšius prie Debalcevės 2015 metais.

Panašių istorijų, kuomet kariai patys išsiduoda socialiniuose tinkluose yra ne viena. Po to kai kitas Rusijos karinėse pajėgose tarnaujantis karys 22-ejų Viktoras Agejevas buvo užfiksuotas Luhansko srityje, buvo imtasi veiksmų – iš karto panaikinta jo paskyra tinkle VKontakte.

Dar vienas rusų pajėgų karys Vadimas Grigoryjevas 2014 m. liepos 23 d. įkėlė nuotrauką prie karinės technikos su prierašu „talžėme ukrainiečius visą naktį“. Po to iš socialinio tinklo ji buvo pašalinta.