Po tokios policijos rekomendacijos pasigirdo raginimų premjerui atsistatydinti, bet vienas svarbus valdančiosios koalicijos narys pareiškė liksiantis vyriausybėje.

„Galiu vėl patikinti jus, kad koalicija yra stabili“, – per vieną renginį Tel Avive sakė B. Netanyahu, dar kartą leisdamas suprasti, kad atsistatydinti neketina.

„Nei aš, nei niekas kitas neturime planų rinkimams. Toliau drauge dirbsime Izraelio piliečių labui iki kadencijos pabaigos“, – pabrėžė premjeras.

B. Netanyahu, premjero poste jau beveik 12 metų, pareiškė, kad policijos rekomendacijos pateikti jam kaltinimus yra „skylėtos kaip šveicariškas sūris“.

Pasak jo, policijos ataskaita „klaidina“ ir „prieštarauja tiesai ir logikai“.

B. Netanyahu gresia didžiausias iššūkis per jo ilgą vadovavimą, policijai rekomendavus apkaltinti premjerą kyšininkavimu, sukčiavimu ir visuomenės pasitikėjimo pažeidimu.

Dabar generalinis prokuroras turės nuspręsti, ką toliau daryti su šia bylą. Šis procesas gali trukti ne vieną mėnesį.

Net jeigu policija yra pateikusi tokias rekomendacijas, arba net jeigu būtų pateikti oficialūs kaltinimai, premjeras neprivalo atsistatydinti.

Kenkia policijai

Opozicinės Darbo partijos lyderis Avi Gabbay teigė, kad „Netanyahu era baigėsi“ ir ragino jį trauktis.

„Jis nevertas toliau būti Izraelio ministru pirmininku. Tai labai paprasta“, – sakė A. Gabbay vaizdo interviu naujienų svetainei „Ynet“.

Tzipi Livni, priklausanti pagrindiniam opozicijos aljansui „Sionistų sąjunga“, kuriam taip pat priklauso Darbo partija, kritikavo, jos žodžiais, kenkimo policijai kampaniją.

Tuo metu vienas svarbus valdančiosios koalicijos ministras trečiadienį aiškiai leido suprasti pasiliekąs vyriausybėje, nors taip pat kritikavo B. Netanyahu elgesį.

„Ministras pirmininkas neturi būti tobulas arba gyventi per daug kukliai, bet jis turi būti toks, kad į jį pažiūrėję žmonės sakytų: „Štai kaip reikia elgtis,“ – pažymėjo švietimo ministras Naftalis Bennettas (Naftalis Benetas), kalbėdamas Tel Avive.

„Brangių dovanų ėmimas per ilgą laiką nėra toks pavyzdingas gyvenimas“, – pridūrė ministras, tačiau atkreipė dėmesį į tai, kad B. Netanyahu yra nekaltas, kol jo kaltė neįrodyta, todėl jis palauks generalinio prokuroro sprendimo.

N. Bennettas, turintis pats ambicijų tapti premjeru, vadovauja aštuonias vietas parlamente turinčiai nacionalistinei partijai „HaBayit HaYehudi“ („Žydų namai“).

B. Netanyahu koalicija kontroliuoja 66 iš 120 Kneseto deputatų.

Finansų ministras Moshe Kahlonas, kurio centro dešinioji partija „Kulanu“ turi dar 10 vietų parlamente, taip pat yra vienas iš tų, kuriems teks atsakyti į sudėtingą klausimą: ar ir toliau palaikyti B. Netanyahu.

Policija tiria įtarimus, kad B. Netanyahu šeima priėmė brangių dovanų iš Holivudo prodiuserio Arnono Milchano bei australų milijardieriaus Jameso Packerio.

Manoma, kad tos dovanos buvo brangūs cigarai, juvelyriniai dirbiniai ir šampanas. Bendra nuo 2007 iki 2016 metų priimtų dovanų vertė siekia maždaug vieną milijoną šekelių (229 tūkst. eurų), skelbia policija.

Policija taip pat tikrina įtarimus, kad B. Netanyahu buvo sudaręs slaptą susitarimą dėl jam palankių publikacijų su perkamiausio laikraščio „Yediot Aharonot“ leidėju.

Policijos pareigūnai rekomendavo taip pat pareikšti kaltinimus kyšininkavimu A. Milchanui ir laikraščio leidėjui Arnonui Moses.

Quid pro quo? (Paslauga už paslaugą)

68 metų B.Netanyahu, kuris dėl šių įtarimų buvo keletą kartų apklaustas policijos, visą šį tyrimą pavadino jo politinių oponentų bandymu išversti jį iš posto.

Pasak policijos, įtariama, jog B. Netanyahu bandė padėti A. Milchanui gauti mokesčių lengvatų Izraelyje, padėjo jam gauti vieną vizą Jungtinėse Valstijose ir palaikė jo verslo interesus.

Izraelio pilietybę turintis A. Milchanas yra daugybės Holivudo filmų, tarp jų juostos „Graži moteris“ (Pretty Woman), prodiuseris.

Nors B. Netanyahu pareikšti kaltinimai teisiškai neįpareigotų jo atsistatydinti, jis greičiausiai jaustų didelį spaudimą tai padaryti.

Premjeras būtų teisiškai įpareigotas trauktis tik tuo atveju, jeigu teismas pripažintų jį kaltu ir jis būtų išnaudojęs visas apeliacijų galimybes.

Protestuodami prieš vyriausybės pareigūnų korupciją tūkstančiai izraeliečių jau anksčiau rengė protestus Tel Avive.

B. Netanyahu, pagal vadovavimo vyriausybei metus, artėja prie Izraelio tėvu laikomo Davido Ben Guriono, kuris premjeru buvo 13 metų. Pirmą kartą vyriausybės vadovu B. Netanyahu dirbo 1996-1999 metais, o paskui į valdžią sugrįžo 2009-aisiais.