„Tai paskutinė mano kaip Vokietijos socialdemokratų partijos pirmininko kalba, - sakė jis. - Šis darbas kartais būna sunkus, bet aš palieku šį postą be kartėlio ir nuoskaudos“.

Pasak jo, į partijos lyderio pareigas siūloma socialdemokratų frakcijos Bundestage vadovė Andrea Nahles. Kaip informavo M. Schulzas, partija balandžio 22 d. surengs neeilinį suvažiavimą, kuriame delegatai turės patvirtinti jos kandidatūrą.

Tačiau dėl vidinių nesutarimų partijoje jo tikėtinai įpėdinei Andreai Nahles teks palūkėti, kol galės perimti partijos vairą.

„SPD reikia atsinaujinti – atnaujinti savo struktūrą, kadrus, savo programą“, – sakė M. Schultzas, paskelbdamas apie savo pasitraukimą.

„Manau, priėmėme gerą sprendimą“, pasirinkę A. Nahles vadovauti partijai, pridūrė jis.

„Man bus labai malonu prisiimti man pasiūlytą atsakomybę“ dirbti partijos ir šalies labui, kiek vėliau žurnalistams sakė A. Nahles.

Jei balandžio 22 dieną socialdemokratų suvažiavime bus pritarta A. Nahles paskyrimui, ji taps pirmąja moterimi, paskirta vadovauti 153 metus gyvuojančiai partijai, besirengiančiai netrukus atnaujinti koaliciją su kanclerės Angelos Merkel konservatoriais.

Tačiau viltis, kad A. Nahles iškart po M. Schultzo pasitraukimo taps laikinąja SPD lydere, sužlugdė nemažos dalies socialdemokratų nepasitenkinimas, kad užuot surengus atvirą balsavimą, dėl jos kandidatūros buvo slapta susitarta partijos vadovybėje.

Prieš koaliciją su A. Merkel pasisakančio socialdemokratų sparno, vadinamojo „#NoGroKo“ (Ne Didžiajai koalicijai) judėjimo, narys Steve'as Hudsonas sakė, kad partijos vadovybės sprendimas siūlyti vienintelę kandidatę primena Šiaurės Korėjos politiką.

Pasak S. Hudsono, partija „nepriklauso nedidelei grupei įtakingiausių funkcionierių Berlyne, galinčių daryti ką užsigeidę“.

Visgi A. Nahles paskyrimas partijos pirmininke nebėra garantuotas, nes paskutinę minutę jai iššūkį nusprendė mesti šiaurinio Flensburgo miesto merė 41 metų Simone Lange.

Iki balandžio partijai laikinai vadovaus Hamburgo meras Olafas Scholzas

Vidaus rietenos

Antrąją pagal dydį Vokietijos partiją drasko aštrūs vidaus nesutarimai. Socialdemokratus smarkiai demoralizavo skaudi nesėkmė pernai rugsėjį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose, kuriuose jie surinko vos 20,5 proc. balsų ir tai buvo prasčiausias partijos pasirodymas per pokario laikotarpį.

Partijos kairysis ir jaunimo sparnai, taip pat kai kurie regioniniai skyriai atvirai maištauja prieš SPD planus vėl dirbti koalicijoje su A. Merkel. Savo nuomonę dėl vadinamosios GroKo – Didžiosios koalicijos – per balsavimą dar galės pareikšti 470 tūkst. eilinių partijos narių.

Praėjusią savaitę M. Schulzas pareiškė, kad perduos partijos vairą A. Nahles, o kiek vėliau paskelbė, jog sieks užsienio reikalų ministro poste pakeisti buvusį sąjungininką Sigmarą Gabrielį. Visgi šios minties jis atsisakė, sulaukęs neigiamos partijos reakcijos.

M. Schulzui ir Z. Gabrieliui sulaukus savo politinių karjerų saulėlydžio, A. Nahles, regis, yra pasirengusi perimti SPD vairą ir pamėginti įpūsti naujos gyvybės šiai tradicinei dirbančiųjų klasės partijai bei sugrąžinti jai ir rinkėjų palankumą.

Ši 47 metų politikė, anksčiau vadovavusi Darbo ir visuomeninių reikalų ministerijai, nevynioja žodžių į vatą ir yra pelniusi darbui atsidavusio žmogaus reputaciją. Visgi jos laukia itin sudėtingas uždavinys, nes, kaip rodo dienraščio „Bild“ užsakymu atlikta apklausa, visuomenės parama SPD nukrito į rekordines žemumas ir sudaro vos 16,5 procento.

Jei socialdemokratų veteranei A. Nahles bus patikėtas partijos vairas, Vokietijoje susiklostys situacija, kai dviem didžiausioms tradicinėms šalies politinėms jėgoms vadovaus moterys. Tokią perspektyvą sveikino Vokietijos moterų organizacijų nacionalinei tarybai vadovaujanti Mona Kueppers (Mona Kiūpers).

„SPD taip pat atėjo metas turėti lyderę moterį, – sakė ji naujienų agentūrai AFP. – Seniai žinoma, kad partijoje esama šioms pareigoms tinkamų, kompetentingų moterų“.