Toks pranešimas buvo paskelbtas Tarpvalstybiniame aviacijos komitete, užsiimančiame lainerio „juodųjų dėžių“ duomenų šifravimu.

Taip pat teigiama, kad prietaisų veikimo trikčių galėjo kilti apledėjus jutikliams. (Remiantis kanalo „Mash“ turima informacija, šildymas buvo išjungtas.)

Netinkami greičio rodmenys laisvai galėjo būti katastrofos priežastimi.

„Pirminė užregistruotos informacijos analizė, tai pat analogiškų praeityje buvusių atvejų analizė leidžia spėti, kad tokios ypatingos situacijos susidarymo faktoriumi galėjo būti neteisingi duomenys apie skrydžio greitį, kas, savo ruožtu, matyt, susiję su PPD (slėgio daviklių) apledėjimu, kai jų šildymo sistemos yra išjungtos“, – sakoma Rusijos aviacijos komiteto (MAK) pranešime, paskelbtame šios įstaigos tinklalapyje.

Pavojinga situacija susidarė praėjus vos 2,5 min. nuo pakilimo, lėktuvui būnant 1,3 tūkst. metrų aukštyje.

Rasta 1,4 tūkst. žuvusiųjų kūnų fragmentų

Lėktuvo An-148 katastrofos vietoje gelbėjimo tarnybos darbuotojai surinko daugiau nei 1,4 tūkst. žuvusiųjų kūnų dalių ir maždaug 500 sudužusio orlaivio nuolaužų.

Tokia informacija pasirodė Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos Maskvos srities skyriaus internetinėje svetainėje, rašo newsru.com.

„Vasario 13 d. 8.00 val. ryto vietos laiku apieškotoje 30 ha ploto teritorijoje buvo aptikta daugiau nei 1,4 tūkst. žuvusiųjų kūnų fragmentų ir maždaug 500 orlaivio nuolaužų“, – skelbiama pranešime.

Patikslintais RIA „Novosti“ duomenimis, iš viso katastrofos vietoje aptikti 1 489 kūnų fragmentai.
Gelbėjimo tarnybos informuotos apie vasario 13 d. planuojamą duobėje esančių orlaivio nuolaužų iškėlimą.

Kaip Rusijos televizijos kanalui „Rossija 24“ sakė Nepaprastųjų situacijų ministerijos regiono skyriaus vadovas Sergejus Poletykinas, pradėtas galutinis paieškos operacijos etapas.

Ministerijos darbuotojas taip pat užsiminė, kad šiuo metu ruošiamasi išvežti rastų žmonių kūnų ir lėktuvo fragmentus. Radiniai bus pristatyti į Žukovske esantį ekspertizės centrą.

Rusijoje netoli Maskvos nukritusio lėktuvo liekanų ir 71 juo skridusio žmogaus palaikų sniego pusnyse ieškantys gelbėtojai pirmadienį surado abu lėktuvo skrydžio duomenų savirašius.

Maršrutu iš Maskvos į Orską pietų Urale sekmadienį skridęs bendrovei „Saratov Airlines“ priklausęs keleivinis „Antonov An-148“ dvimotoris lėktuvas nukrito, praėjusius vos kelioms minutėms nuo pakilimo iš Maskvos Domodedovo oro uosto. Visi juo skridę žmonės – 65 keleiviai ir šeši įgulos nariai – žuvo.

Rusijos tyrėjai greitai atmetė teroro akto versiją, tačiau nelaimės priežastis dar nenustatyta.

Ši nelaimė privertė iš naujo susirūpinti dėl An-148 modelio saugumo, apie kurį pradėta kalbėti po to, kai sudužo pirmas šio modelio lėktuvas ir buvo užregistruota virtinė atvejų, kai pilotai susidūrė su sunkumais saugiai tupdant lėktuvą.

Aviakompanija „Saratov Airlines“ priėmė sprendimą laikinai, kol vyksta tyrimas, sustabdyti skrydžius kitais jos turimais lėktuvais An-148.

Rusijos Tyrimų komitetas pranešė,„kad krisdamas orlaivis buvo vientisas, nedegė; sprogimas įvyko tik lėktuvui nukritus“. Sprogus lėktuvo bakams, jo nuolaužos išsibarstė stora sniego danga padengtame 30 hektarų plote, pranešė Nepaprastųjų situacijų ministerija, nelaimės tyrimui pasitelkusi bepilotes skraidykles.

Ministro pirmininko pavaduotojas Arkadijus Dvorkovičius ministrų kabineto susirinkime sakė, kad katastrofos vietoje gelbėtojai surado abi „juodąsias dėžes“ – skrydžio parametrus ir pilotų pokalbius fiksuojančius savirašius, kurie yra labai svarbūs nelaimės priežastims nustatyti.

Pasak pareigūnų, žuvusiųjų palaikų paieškos nelaimės vietoje užtruks savaitę.

Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos paskelbtame keleivių sąraše 65 žuvusių keleivių amžius siekia nuo 5 iki 79 metų. Dauguma keleivių buvo iš Orsko, kuriame dėl nelaimės pirmadienį paskelbtas gedulas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atidėjo planuotą kelionę į Sočį ir liko Maskvoje stebėti paieškų operacijos ir katastrofos tyrimo eigos.

JAV prezidentas pareiškė užuojautą V. Putinui

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį pareiškė užuojautą Rusios vadovui Vladimirui Putinui dėl 71 žmogaus gyvybę nusinešusios lėktuvo katastrofos šalia Maskvos, pranešė Kremlius ir Baltieji rūmai.

Baltieji rūmai nurodė, kad D. Trumpas patikino V. Putiną, jog Jungtinės Valstijos „pasirengusios padėti Rusijos pareigūnams“ išsiaiškinti sekmadienį įvykusios katastrofos priežastis.

Per Rusijos oro bendrovės „Saratov Airlines“ orlaivio An-148 katastrofą Pamaskvėje žuvo visi juo skridę žmonės.

Maršrutu Maskva–Orskas skridęs keleivinis lėktuvas nukrito praėjusius vos kelioms minutėms po pakilimo iš sostinės Domodedovo oro uosto

Kremlius informavo, kad šalių lyderiai per pokalbį telefonu taip pat aptarė kai kuriuos Artimųjų Rytų taikos proceso aspektus. Kiek vėliau pirmadienį V. Putinas Maskvoje susitiko su palestiniečių vadovu Mahmoudu Abbasu.

Baltieji rūmai nurodė, kad D. Trumpas per pokalbį su V. Putinu pakartojo manąs, jog atėjo metas siekti ilgalaikio taikos susitarimo.

Palestiniečiai anksčiau yra pareiškę, jog nebelaiko Amerikos sąžininga taikos tarpininke, D. Trumpui paskelbus apie ketinimą perkelti Izraelyje veikiančią JAV ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę.

Pastarąjį kartą D. Trumpas ir V. Putinas kalbėjosi gruodį. Tąsyk Rusijos prezidentas paskambino JAV lyderiui padėkoti už Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) informaciją, kuri esą padėjo užkirsti kelią didelio masto sprogdinimams Sankt Peterburge.

V. Putinas ne kartą yra pareiškęs, jog tikisi, kad D. Trumpas vykdys savo rinkimų kampanijos pažadą pataisyti santykius su Rusija. Jis taip pat sakė manąs, jog tai padaryti JAV prezidentui trukdo jo oponentų spaudimas.