Choi Soon Sil laikoma pagrindine korupcijos skandalo, lėmusio Park Geun Hye pašalinimą iš posto, figūra. Patikima eksprezidentės draugė buvo pripažinta kalta dėl korupcijos, neteisėto pasinaudojimo įtaka ir piktnaudžiavimo padėtimi.

Remiantis pranešimais, Choi Soon Sil apkaltinta tuo, kad pasinaudojusi savo ryšiais su valstybės vadove, privertė 50 verslo konglomeratų skirti pinigų dviem savo kontroliuojamiems, pelno nesiekiantiems fondams.

Įtariama, kad lėšas Choi Soon Sil naudojo ir savo asmeninėms reikmėms. Eksprezidentė buvo įvardinta kaip Choi Soon Sil bendrininkė, padėjusi išgauti iš įmonių pinigus.

Teismas taip pat nurodė moteriai sumokėti 18 mlrd. vonų (17 mln. dolerių) baudą.

„Kaltinamoji nuteisiama kalėti 20 metų“, – paskelbė teisėjas Kim Se-yoonas.

Pasak teisėjo, Choi Soon-sil, pasinaudodama „senais asmeniniais ryšiais“ su Park Geun-hye, vertė kompanijas aukoti lėšas jos kontroliuojamiems fondams.

Kim Se-yoonas nurodė, kad eksprezidentės patikėtinė gavo iš viso 14 mlrd. vonų (13 mln. eurų) iš telekomunikacijų bendrovės „Samsung“ bei mažmeninės prekybos milžinės „Lotte“, be to, „labai kišosi į valstybės reikalus“.

„Kaltinamoji smarkiai nusikalto“, – sakė teisėjas ir pridūrė, kad Choi Soon-sil neparodė jokių atgailos ženklų.

„Lotte“, penktojo pagal dydį Pietų Korėjos konglomerato, valdybos pirmininkas Shin Dong-binas buvo nuteistas kalėti pustrečių metų, o buvusiam Park Geun-hye patarėjui Ahn Jong-beomui teismas skyrė šešerius metus kalėjimo.