Kim Yo Jong yra pirmoji uždarą valstybę valdančiosios dinastijos atstovė, apsilankiusi kaimyninėje šalyje nuo pat 1950 metais įsiplieskusio Korėjos karo laikų, rašo express.co.uk.

Kai nedalyvauja susitikimuose su aukšto rangos Pietų Korėjos pareigūnais, jos elgesys, anot politologijos profesoriaus Bae Sang Hoono, kardinaliai pasikeičia.

„Jos kaklas įtemptas, o veidas – pasuktas dešinėn, todėl žvilgsnis automatiškai krypsta žemyn. Tokią laikyseną greičiausiai lemia įsitikinimas, kad yra viršesnė už kitus“, – sako ekspertas.

Kim Yo Jong save visada turėjo priskirti viešpataujančiųjų klanui. Pasak buvusio Šiaurės Korėjos karininko, jos giminystės ryšys su šalies lyderiu Kim Jong Unu įpareigojo ją išsiugdyti bauginančią povyzą.

„Aukštesniuosiuose Pchenjano sluoksniuose ji turi kelti baimę. Nuo pat gimimo yra priskiriama karaliaujančiam luomui, todėl ir pati save mato tik taip“, – aiškina An Chan Ilas, 1979 metais pabėgęs iš Šiaurės Korėjos, tapęs mokslininku ir dabar vadovaujanti Seule įsikūrusiam Šiaurės Korėjos studijų institutui „World Institute for North Korea Studies“.

Šiaurinės Pietų Korėjos kaimynės vadovo sesuo kritikos socialiniuose tinkluose sulaukė dėl įsitraukimo į neišmatuojamą despotizmą, nuolat vykdomą atsiskyrėliškoje valstybėje.

Politikos komentatorius Evanas Siegfriedas laikosi nuomonės, kad Kim Yo Jong nusipelnė paniekos, o ne pagyrų.

„Kim Yo Jong padeda savo broliui Kim Jong Unui, verčiančiam žmones badauti, didžiausiam skurdui pasmerkusiam 24 mln. Šiaurės Korėjos piliečių, draudžiančiam kalbos laisvę, žudančiam nekaltus vyrus, moteris ir vaikus, įkalinančiam žmones koncentracijos stovyklose“, – teigia E. Siegfriedas.

Jungtinių Valstijų viceprezidento Mike‘o Pence‘o atstovė spaudai Alyssa Farah priminė „Twitter“ naudotojams, ką Šiaurės Korėjoje teko patirti Otto Warmbieriui – amerikiečių studentui, neištvėrusiam žiaurių kalėjimo Šiaurės Korėjoje sąlygų.

„Otto Warmbieris buvo nukankintas ir nužudytas Kim Jong Uno režimo rankomis. Jis buvo kaltinamas tuo, kad pavogė plakatą. Nepradėkime reabilituoti Šiaurės Korėjos nusikaltimų“, – parašė ji savo paskyroje.

Pietų Korėjoje apsilankęs M. Pence‘as prieš žiemos olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją pateikė Pchenjanui grėsmingą perspėjimą, pareikšdamas, kad Jungtinės Valstijos nenustos vykdyti prieš Kim Jong Uną nukreiptos „maksimalaus spaudimo kampanijos“.

„Spaudimas nebus sumažintas, kol nebus imtasi realių veiksmų, kuriuos sąjungininkė galėtų palaikyti prasmingais žingsniais branduolinio ginklo atsisakymo keliu, – sakė M. Pence‘as, – todėl maksimalaus spaudimo kampanija ne tik tęsis, bet ir intensyvės, o jei norėsite kalbėtis, mes kalbėsimės.“

Kai kurie ekspertai mano, kad po Kim Yo Jong apsilankymo kaimyninėje šalyje atsirado daugiau pagrindo tikėtis, kad įtampa tarp izoliuotosios valstybės ir viso likusio pasaulio pagaliau pradės slūgti.

Pabėgėlis iš Šiaurės Korėjos Kang Mi Jinas konstatavo, kad diktatoriaus sesuo neatrodė nė kiek sutrikusi. Atvirkščiai – viešėdama Pietų Korėjoje ji elgėsi labai laisvai.

Korėjos politikos ir lyderystės akademijos vadovas Kim Man Heumas pareiškė, kad, bandydama sudaryti įspūdį Pietų Korėjoje, Kim Jong Uno sesuo naudojosi švelniosios galios metodu.

„Siekdama kaimynės prielankumo Šiaurės Korėja šįkart pasinaudojo švelniąja galia. Tai, kad apsilankęs asmuo buvo moteris, galėjo prisidėti prie norimo siekio“, – mano ekspertai.

Kadangi Šiaurės Korėją gaubia begalė paslapčių, mažai kas žinoma ir apie Kim Yo Jong. Net jos amžius – 28 metai – oficialiai nepatvirtintas.

Remiantis pateikta informacija, ji studijavo Šveicarijoje, o spalio mėnesį šalies lyderis Kim Jong Unas jai patikėjo postą aukščiausio lygio sprendimus priimančioje organizacijoje.

Išsilavinimą įgijusi Šveicarijoje, kaip ir jos brolis, Kim Yo Jong sparčiai kilo karjeros laiptais mirus jųdviejų tėvui, ankstesniam šalies lyderiui Kim Jong Ilui.

Dabar ji yra viena artimiausių savo brolio patikėtinių šalyje, kur aukščiausio lygio politika visuomet buvo šeimos reikalas.

Jos oficialios pareigos – valdančiosios Darbininkų partijos Centro komiteto departamento direktoriaus pirmininko pavaduotoja.

Ji yra atsakinga už svarbias propagandos operacijas. Tačiau profesorius Yang Moo-jinas iš Seule įsikūrusio Šiaurės Korėjos studijų universiteto paaiškino lyderio sesers svarbiausią vaidmenį: „Ji – viena iš labai nedaugelio žmonių, galinčių laisvai kalbėtis apie bet ką su lyderiu Kimu.“

Kim Yo Jong, kuriai dabar tikriausiai apie 30 metų, pasauliui buvo beveik nežinoma iki Kim Jong Ilo laidotuvių 2011-aisiais.

Tuomet per valstybinės televizijos transliaciją ji buvo matoma stovinti už savo brolio, apsiašarojusi ir išbalusi.

Per vizitą Pietų Korėjoje ji demonstravo visiškai kitokią laikyseną negu jos „pagarbus“ elgesys savo šalyje, pastebėjo Korėjos pusiasalio ateities forumo analitikė Duyeon Kim.

„Čia ji demonstruoja karališkosios šeimos (narės) povyzą, galią – užrietusi nosį, su lengva pašaipia šypsenėle, sakančia, kad ji yra pranašesnė už Pietus, ir pakeri šypsenomis bei įžūlumu“, – tviteryje rašė Duyeon Kim. Nors olimpiadoje stengtasi kurti bendrumo ir vienybės įvaizdį, daugelis pietų korėjiečių šias pastangas vertina atvirai skeptiškai.

„Kimų šeima yra apgaulės didmeistrė“, – rašė vienas komentatorius.

Kitas pareiškė: „Pažvelkit į šią merginą, besielgiančią, tarsi būtų gerai išauklėta princesė. Kad ir kaip maloniai ji elgtųsi, niekas negali paslėpti po šiuo glajumi visų žmogaus teisių pažeidimų ir žiaurumų, įvykdytų vadovaujant jai ir jos šeimai.“