BBC skelbia, kad M. Pence‘as buvo netikėtai susidūręs su Kim Yong Namu, tačiau akivaizdaus susitikimo tiek vienas, tiek kitas stengėsi išvengti, pranešė Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“.

Per televiziją parodytuose Pjongčange vykusio priėmimo svečių išsodinimo planuose matyti, kad M. Pence'ui buvo skirta vieta tiesiai prieš Kim Yong Namą.

Tačiau Pietų Korėjos prezidentūros atstovas pranešė, kad M. Pence'as atvyko vėlai, „pasisveikino su tais, kurie sėdėjo prie pagrindinio stalo, ir išėjo net neprisėdęs“.

Amerikos viceprezidentas buvo iš anksto informavęs Seulą, kad netrukus po to jis turėjo vakarieniauti su JAV sportininkais, „todėl jo vieta nebuvo paruošta atitinkamai“, nurodė Seulo Mėlynųjų rūmų atstovas.

„Jis ruošėsi išvykti iš karto po grupinės fotosesijos, tačiau prezidentas Moon Jae-inas paragino jį „pamatyti draugus“, todėl jis trumpam užsuko į priėmimo salę“, sakė jis.

M. Pence'as nepaspaudė Kim Yong Namui rankos, o Japonijos premjeras Shinzo Abe tai padarė ir dar apsikeitė keliais žodžiais, informavo prezidentūros atstovas.

Šiaurės Korėjos atstovas, kuris yra aukščiausio rango pareigūnas kada nors oficialiai apsilankęs Pietų Korėjoje, buvo pasodintas tarp Tarptautinio olimpinio komiteto prezidento Thomo Bacho ir JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso.

Nei M. Pence'as, nei Sh. Abe nedalyvavo, vakarienės svečiams fotografuojantis bendrai nuotraukai, kurioje Kim Yong Namas matyti stovintis už Moon Jae-ino.

Prieš žiemos olimpinių žaidynių atidarymą Šiaurės Korėjos ir JAV atstovus priėmė Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae Inas.

Olimpiada Pjongčange vyksta padidėjusios įtampos dėl Šiaurės Korėjos vykdomos branduolinės programos fone.
M. Pence‘ą atlydėjo svečio teisėmis atvykęs Fredas Warmbieris. Jis yra amerikiečių jaunuolio, mirusio po įkalinimo Šiaurės Korėjoje, tėvas.

Ketvirtadienį (vasario 8 d.) Šiaurės Korėjoje buvo surengtas karinis paradas. Grandiozinis renginys turėjo įvykti balandį, tačiau jį buvo nutarta paankstinti.

Kim Jong Uno sesuo – vos pora metrų nuo Pence'o

Per žiemos olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją Kim Jong Uno sesuo sėdėjo vos per porą metrų nuo JAV viceprezidento Mike‘o Pence‘o.

Naujienų agentūrų nuotraukose matyti, kad už Pietų Korėjos prezidento Moon Jae Ino sėdinčią Kim Yo Jong ir Vašingtono atstovą skiriantis atstumas yra ne didesnis nei pora metrų.

Šiaurės Korėjos princese vadinama Kim Jong Uno sesuo, prieš sėsdama į jai skirtą vietą, paspaudė ranką Pietų Korėjos prezidentui.

Prieš pakildamas į savo vietą toje pačioje arenoje, kurioje buvo ir Kim Jong Uno sesuo Kim Yo Jong, M. Pence‘as spėjo padaryti įspėjamąjį pareiškimą.

„Neleisime Šiaurės Korėjai olimpine vėliava dangstyti realybės, kurioje žmonės verčiami vergais, o grėsmė keliama platesniam regionui“, – sakė JAV viceprezidentas.

Susitikę abiejų Korėjų valstybių vadovai paspaudė vienas kitam ranką

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas ir Šiaurės Korėjos nominalus valstybės vadovas Kim Yong Namas penktadienį susitikę prieš olimpiados atidarymo ceremoniją paspaudė vienas kitam ranką.

Kim Yong Namas, kuris oficialiai vadovauja Pchenjano diplomatinei delegacijai žaidynėse, su Moon Jae-inu susitiko per lyderių priėmimą prieš olimpiados atidarymo ceremoniją Pjongčange.

Kim Yong Namas, Moon Jae-inas

Moon Jae-inas ir jo žmona po vieną sutiko savo svečius. Prezidentas ir Kim Yong Namas spausdami vienas kitam ranką šypsojosi ir atrodė atsipalaidavę.

Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno įtakingos sesers Kim Yo Jong, kuri taip pat atvyko su Pchenjano delegacija, nesimatė.

Kim Yong Namas yra aukščiausio rango Šiaurės Korėjos pareigūnas, kada nors apsilankęs Pietų Korėjoje. Jis susitinka jau su trečiu Pietų Korėjos prezidentu; 2000 ir 2007 metais jis dalyvavo abiejų Korėjų viršūnių susitikimuose Pchenjane.

Į kairįjį atlapą Kim Yong Namas buvo įsisegęs ženklelį su Šiaurės Korėjos įkūrėjo Kim Il Sungo ir jo sūnaus bei įpėdinio, Kim Jong Uno tėvo Kim Jong Ilo atvaizdais.

Moon Jae-inas ir jo žmona Kim Jung-sook buvo įsisegę olimpiados talismano Suhorango – šokančio baltojo tigro – ženklelius.

Shinzo Abe perspėjimas

Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe penktadienį perspėjo Pietų Korėjos prezidentą Moon Jae-iną neužkibti ant Šiaurės Korėjos „šypsenų diplomatijos“ kabliuko per žiemos olimpines žaidynes ir priminė, kad Pchenjanas yra pasiryžęs tęsti branduolinių ginklų ir raketų programą net ir derėdamasis su Seulu.

Pietų Korėjos prezidentas Sh. Abei atsakė, kad abiejų Korėjų derybos nesutrukdys tarptautinės bendruomenės pastangoms pažaboti Šiaurės Korėjos branduolinę programą.

Moon Jae-inas ir Sh. Abe buvo susitikę penktadienį, kelios valandos prieš Pjongčango olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją.

Pasak Moon Jae-ino, Korėjos pusiasalio valstybių santykių gerinimas gali būti žingsnis, padėsiantis rasti išeitį iš aklavietės, susidariusios dėl Pchenjano branduolinio ginklavimosi ambicijų.

Šias olimpines žaidynes Moon Jae-inas laiko puikia proga atnaujinti ryšius su Šiaurės Korėja po ilgą laiką trukusios diplomatinės įtampos.

Dialogo su Pchenjanu atnaujinimas yra vienas pagrindinių Moon Jae-ino politikos siekių. Pasak Pietų Korėjos lyderio, Seulas turi užimti vadovaujančią poziciją, tarptautinei bendruomenei siekiant pažaboti Šiaurės Korėjos branduolinę grėsmę.