Pastatas „Yunmen Tsuiti“ yra vienas iš kelių pastatų, apgadintų per 6,4 balo žemės drebėjimą, kuris vėlai antradienį supurtė Taivano rytinę pakrantę ir nusinešė mažiausiai devynias gyvybes.

Labiausiai nukentėjusioje Hualiano apygardoje smarkiai pasviro mažiausiai keturi vidutinio dydžio pastatai. Jų apatiniai aukštai buvo sutriuškinti ir virto betono, geležies gabalų, stiklo šukių ir kitokių nuolaužų krūvomis. Ugniagesiai lipo į langus atremtomis kopėčiomis pas butuose įstrigusius gyventojus.

Hualiano mieste atidarytuose laikinuose centruose gyventojai pasakoja apie galingo žemės drebėjimo siaubą ir nuogąstavimus dėl artimųjų. 52 metų Chen Chu-rong sakė, kad jos nebuvo namuose, kai per drebėjimą išvirto pastato sienos, tačiau namie buvo jos sūnus, kuris turėjo nusileisti iš antro aukšto.

„Baimę vis dar jaučiu, – sakė Chen Chu-rong. – Vis dar bijau, nes (nuolaužos) krinta toliau.“

Nacionalinė ugniagesių agentūra žuvusiųjų skaičių sumažino iki devynių ir nurodė, kad anksčiau gelbėtojai du kartus suskaičiavo vieną žuvusį žmogų.

Daugiau kaip 260 žmonių buvo sužeisti, o 23 yra dingę. Tarp žuvusiųjų yra mažiausiai trys turistai iš žemyninės Kinijos, pranešė kinų valstybinis transliuotojas CCTV.

Japonijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad tarp sužeistųjų yra devyni japonai. Taip pat buvo sužeisti šeši žmonės iš žemyninės Kinijos, pranešė Kinų komunistų partijos laikraštis „People's Daily“.

Taivano prezidentė Tsai Ing-wen patikino visuomenę, kad bus dedamos visos pastangos išgelbėti drebėjimą išgyvenusius žmones.

Savo puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“ Tsai Ing-wen nurodė įsakiusi „paieškos ir gelbėjimo darbuotojams neatsisakyti jokios galimybės išgelbėti žmones, tuo pačiu nepamirštant savo pačių saugumo“.

Pastato „Yunmen Tsuiti“ balkonuose matėsi žmonių drabužiai ir kiti asmeniniai daiktai.

Pastatai tikriausiai pasviro dėl vadinamojo grunto suskystėjimo per žemės drebėjimą. Per drebėjimą taip pat buvo apgadinti keliai, sutriko elektros ir vandens tiekimas tūkstančiams būstų.

Japonijos ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yoshihide Suga sakė, kad jo šalis siunčia į Taivaną gelbėtojų komandą padėti ieškoti žmonių.

Taivanas priklauso Ramiojo vandenyno „ugnies žiedui“, pasižyminčiam dideliu vulkaniniu ir seisminiu aktyvumu.

Per kelias pastarąsias dienas regione buvo užfiksuota ištisa virtinė seisminių smūgių. Naujausias žemės drebėjimas įvyko 23 val. 50 min. vietos (17 val. 50 min. Lietuvos) laiku. Jo epicentras buvo maždaug už 21 km į šiaurės rytus nuo rytinio Hualiano uostamiesčio, o židinys – apie 10,6 km gylyje, nurodė JAV Geologijos tarnyba (USGS).

Pastaraisiais dešimtmečiais smarkiausias drebėjimas įvyko 1999 metų rugsėjį – tąsyk 7,6 balo smūgiai pareikalavo apie 2,4 tūkst. žmonių gyvybių.

2016-ųjų vasario 6-ąją per 6,4 balo žemės drebėjimą pietiniame Tainano mieste sugriuvus daugiabučiui žuvo 115 žmonių. Po šios nelaimės dėl aplaidumo už grotų atsidūrė penki asmenys, atsakingi už to pastato statybas.