„Žinau apie prezidento prašymą ir jau pradėjome pirminį planavimo etapą, kad įvykdytumėme prezidento nurodymą“, – JAV štabų vadų komiteto pirmininkas Josephas Dunfordas sakė žurnalistams, lankydamasis Tailando sostinėje Bankoke.

J. Dunfordas yra pirmas aukšto rango JAV kariuomenės pareigūnas, oficialiai prabilęs apie seną D. Trumpo troškimą surengti didelį karinį paradą, kurį Baltieji rūmai patvirtino antradienį.

Tačiau generolas neatsakė į klausimą, ar tai galima vadinti tinkamu karinių išteklių panaudojimu.

Paprastai Amerikoje kariniai paradai rengiami konfliktų pabaigai paminėti. Vieną tokių – Nacionalinį pergalės paradą – 1991 metais surengė buvęs prezidentas George'as H. W. Bušas Persijos įlankos karo pabaigos proga.

Nors daugelis amerikiečių teigiamai vertina D. Trumpo planą, jo kritikai tvirtina, kad karinis paradas bus pinigų švaistymas. Be to, tokie renginiai būdingi autoritariniams režimams.

J. Dunfordo vizitas karinės chuntos valdomame Tailande yra dalis jo savaitę truksiančios kelionės po JAV ginkluotųjų pajėgų Ramiojo vandenyno vadavietės apimamą regioną.

Jis susitiko su savo Tailando kolega Tarnchaiyanu Srisuwa, taip pat gynybos ministru Prawitu Wongsuwanu ir chuntos lyderiu Prayutu Chan-O-Cha.

J. Dunfordas pareiškė, kad tikisi ilgalaikių ryšių tarp abiejų šalių kariuomenių; jie buvo nutrūkę po 2014 metų kariškių perversmo.

Tailandas ilgai yra geras, tvirtas partneris. Mūsų stiprybė pasaulyje, ypač Ramiojo vandenyno regione, pagrįsta mūsų sąjungininkių ir partnerių tinklu. Taigi, Tailandas yra svarbi viso to tinklo dalis“, - sakė J. Dunfordas kartu su juo keliaujantiems žurnalistams.

Neseniai chunta atidėjo 2018 metų lapkritį planuotus rinkimus, apie kuriuos chuntos lyderis paskelbė netrukus po apsilankymo Baltuosiuose rūmuose praėjusį spalį.

JAV nuolat ragina Tailando generolus sugrįžti į žadėtą demokratijos kelią. Iškart po 2014-ųjų pučo chuntos lyderis pažadėjo sugrąžinti civiliams valdžią per pusantrų metų, tačiau bėgant laikui ta data buvo vis atidėliojama, ir, kritikų nuomone, net ir po rinkimų demokratija šalyje bus ribojama.