Kaip dažnai pasitaiko, eiliniams žmonėms dėl prezidento vizito kilo daug nepatogumų. Ypač išsiskiria viena istorija apie nežmoniškas saugumo priemones: avialinijų bendrovės „Pobeda“ „Boeing-737“ lėktuvo, skridusio į Maskvą reisu 418, keleivius dvi valandas pralaikė lėktuve su atviromis durimis, lauke esant 16 laipsnių šalčiui, nes tuo metu oro uoste turėjo nusileisti prezidento lėktuvas, rašo svoboda.org.

Apie šaldytuvu porai valandų virtusį „Boeing“ socialiniame tinklalapyje „Facebook“ parašė keleivis Grigorijus Skarčenka.

Jo teigimu, prieš V. Putino lėktuvo nusileidimą į „Boeing“ saloną atėjo žmogus ir užtraukė uždangas ant visų langų iš tos pusės, iš kurios buvo galima pamatyti prezidento lėktuvą „Il-96“ ir V. Putino kortežą.

Ir vis tik daug keleivių nepabijojo fotografuoti, kai paslaptingasis asmuo išėjo iš lėktuvo salono.

Lėktuvo salone šąlančių keleivių nuotraukas išpublikavo ir dar viena keleivė – Krasnojarsko gyventoja Marija Bystrova.

Kaip matyti iš Krasnojarsko Kolcovo oro uosto švieslenčių informacijos, vasario 7-osios rytą valandai ar ilgesniam laikotarpiui buvo sulaikyti 15 skrydžių.

Apie uždarytus 418 reiso keleivius radijui „Svoboda“ pasakojo Grigorijus Skarčenka: „Gyvenu Irkutske, iki Krasnojarsko atvykau traukiniu, nes iš ten pigiau skristi. Viskas vyko įprastai – praėjome registraciją, prasidėjo įlaipinimas į lėktuvą. Mus susodino į autobusą, nuvežė iki lėktuvo, susodino į lėktuvą.

Po kelių minučių pilotas pranešė, kad dėl oficialių asmenų vizito (nors, atrodo, pirmą kartą jis konkrečiai įvardino V. Putiną, tik paskui sakė „oficialūs asmenys“) uždarytas oro uostas, uždarytas net oro uosto darbuotojams, kurių neįleidžia į peroną.

Jis pasakė, kad negalime uždaryti lėktuvo durų, nes nėra kam nugabenti laiptų. Tai buvo įprasti laiptai, lėktuvas turi du išėjimus, abu liko atidaryti, traukė skersvėjis. Lauke –16, ne taip jau šalta, mums pasisekė. Ypač šalta buvo tiems žmonėms, kurie sėdėjo prie durų, ten buvo labai šalta. Ekipažas net paprašė visų, kurie ten sėdi, persėsti į centrą.

Vladimiras Putinas

Visi sėdėjo su striukėmis, tai truko maždaug pusantros valandos. Net po pusantros valandos durų neuždarė, šildymo neįjungė, nes buvo kažkokių problemų su oro uosto aptarnavimo tarnybomis.

Laukėme, kol atvyks dar vienas autobusas su keleiviais. Mūsų autobusą atvežė, o kitiems pasisekė – jų į autobusą jau neįleido, jie laukė salėje. Pakui mes laukėme, kol įjungs variklius, visa tai truko dvi valandas, lėktuvo durys buvo atidarytos dvi valandas.

Dar vienas įdomus faktas – iš pradžių atėjo oro uosto darbuotojas ir uždengė visus iliuminatorius kairėje pusėje, na kad žmonės nematytų. Įėjo ir tylėdamas uždengė. Žinoma, paskui žmonės juos atidengė – kas fotografavo, kas dar kažką darė.

Pats asmeniškai nemačiau, kaip (nusileido V. Putinas), bet kiti nufotografavo.

Veikiausiai „ypatingiems darbuotojams“ peronas buvo atidarytas. Įprastai perone žmonės vaikšto su ryškiomis liemenėmis, apžiūri techniką, o čia, kol mes stovėjome, buvo tuščia, nieko nebuvo. Jie pasirodė vėliau, kai mums pranešė, kad dabar lauksime, kol nusileis keli lėktuvai, ir tik paskui įleis į lėktuvą likusius žmones.

Pilotas elgėsi gana korektiškai, neturiu pretenzijų aviakompanijai, suprantama, kad jie irgi atsidūrė sunkioje padėtyje.

Visiems, kas turėjo persėsti, pažadėjo tai kompensuoti. Net tualetai veikė ir gėrimų davė.

Tačiau vis tiek buvo šalta, šildymo neįjungė, nebuvo techninės galimybės, paaiškino pilotas.

Salone buvo ir vaikų, bet dauguma žmonių buvo šiltai apsirengę, juk gyvename Sibire. Bet vis tiek nemalonu, kai sėdi, net su (šiltais) drabužiais labai šalta. Kaip reagavo žmonės lėktuve? Ant kompanijos niekas neburnojo, kažkas tiesiog tylėjo, kiti peikė valdžią“, – pasakojo G. Skarčenka.

Rusijos provincijų pareigūnai dažnai neriasi iš kailio, ruošdamiesi V. Putino vizitams.

Vietos žiniasklaida praneša, kad dideliu užterštumu garsėjančio Krasnojarsko valdžia nurodė gamykloms sumažinti savo gamybos pajėgumus, kad prieš V. Putino vizitą išsisklaidytų miestą gaubęs smogas.

Laukiant atvykstančio prezidento, Jemeljanovo oro uosto darbuotojai negalėjo prieiti prie minėto lėktuvo ir nustumti nuo jo laiptelius, trukdžiusius uždaryti lėktuvo duris, rašo vietos žiniasklaida.

„Jie sakė, kad oro uostas yra uždarytas, nes jame leidžiasi V. Putinas. Jie uždarė pakilimo ir nusileidimo taką, todėl darbininkai negalėjo uždaryti lėktuvo durų!“ – rašė G. Skarčenko.

„Jie privertė mus nuleisti užuolaidas ant kairėje lėktuvo pusėje esančių langų. Mums šalta!, – parašė kita keleivė Maria Bystrova tinkle „Twitter“. – Ar tai dėl V. Putino saugumo, ar jam nemalonu mus matyti? Sprendžiant iš susidariusių sąlygų – pastarasis variantas“.

Daugumos nuomone kitą mėnesį laimėsiantis ketvirtąją prezidentinę kadenciją V.Putinas Krasnojarske susitiko su vietiniais verslo vadovais, futbolo klubo „Totem“ auklėtiniais.

Vėliau trečiadienį jis išskrido į Novosibirską aptarti mokslo plėtros klausimų.

Prieš pat V. Putino vizitą į Krasnojarską įvedė vadinamojo juodojo dangaus režimą – jis galiojo mieste nuo vasario 2 iki vasario 6 d.

Šį režimą skelbia, kai ore susikaupia kenksmingų medžiagų, o meteorologinės sąlygos neskatina jų išsisklaidyti.

Tokiu atveju pramonės įmonės privalo sumažinti išmetamų medžiagų į atmosferą ir neatlikti darbų, nuo kurių kyla dulkės ir smogas.