Jis sakė, kad Ankara jau pateikė visus reikalingus dokumentus ES pareigūnams prieš kovą vyksiantį Bendrijos ir Turkijos viršūnių susitikimą.

„Įvykdyti 72 kriterijai bevizio režimo kriterijai, sakė jis žurnalistams Ankaroje, pridūręs, kad apie tai Turkija informavo ES. – Viliamės ir tikimės, kad šis troškimas suteiks naują postūmį Turkijos ir ES santykiams“.

„Nuo šios dienos galime pasakyti, kad prasideda naujas procesas“, – I.Kalinas džiaugėsi tokiu pasiekimu ir pažymėjo turįs vilties, kad keliauti į ES be vizų turkams teisė bus suteikta šiemet.

2016 metų kovą ES ir Turkija pasirašė sutartį, kurioje buvo numatyta paspartinti narystės ES derybas, sušvelninti vizų reikalavimus Turkijos piliečiams ir skirti milijardinę paramą Turkijai, mainais į migrantų srauto, kuris plūsta į Europą iš Sirijos ir Irako, sustabdymą.

Vis dėlto Ankarai dar nepavyko įgyvendinti visų 72 jai iškeltų reikalavimų, kad būtų įvestas bevizis režimas. I. Kalinas, pavyzdžiui, nepaaiškino, kaip Turkija ketina patenkinti Europos Sąjungą įstatymų prieš terorizmą plotmėje.

Dabartiniai turkų prezidento patarėjo komentarai nuskambėjo po Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko atstovo pranešimo, kad R. T. Erdoganas kitą mėnesį atvyks į Bulgariją.

ES ir Turkijos santykiai ėmė blogėti po 2016 metų liepos, kai Turkijoje padedant kariškiams mėginta nuversti valdžią; Briuselis tvirtai nepritaria po šio pučo Ankaros taikytas griežtas priemones prieš opoziciją. Daugiau nei 140 tūkst. asmenų pareigos buvo suspenduotos, daugelis buvo atleisti apkaltinus ryšiais su pučo rengėjais.

Oficialiai 2005 metais pradėtos derybos dėl narystės nuo pučo laikų įstrigo R. T. Erdogano nusivylimui; jis dar iki pučo sakė esąs „išsekintas“ laukimo.

„Jeigu tai (bevizis režimas) bus užtikrinta, ES įvaizdis Turkijoje neabejotinai pasikeis“, – tvirtino I. Kalinas, pažymėdamas, kad turkai seniai užsitarnavo teisę būti Šengeno zonoje, kurioje nereikia vizų.

Nuomonių tyrimo firmos „Metropoll“ duomenimis, 51,7proc. sausį apklaustų turkų nurodė, kad Turkijai nereikėtų tapti ES nare, ir 35,5 proc. buvo už narystę Europos Sąjungoje.

Praėjusį mėnesį Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sakė, kad Turkijai reikėtų atsisakyti ambicijų tapti ES nare ir siekti laisvesnės „partnerystės“ su ja.

Tuo tarpu R. T. Erdoganas šią savaitę vienam Italijos laikraščiui sakė, kad Turkija tokius siūlymus atmeta ir nori tapti visateise ES nare; jis paragino Bendriją „tesėti savo pažadus“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)