„Visi požymiai... mums šiandien sako, kad chloras šiuo metu naudojamas režimo Sirijoje“, – televizijai BFM sakė užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas.

„Atsargiai renku savo žodžius, nes kol nesame šito išsamiai dokumentavę, turime likti apdairūs“, – sakė jis.

Karo nusikaltimus tiriantys Jungtinių Tautų ekspertai antradienį sakė analizuojantys „daug“ pranešimų, kad cheminiai ginklai pastarosiomis savaitėmis buvo naudojami sukilėlių kontroliuojamose zonose Rytų Gutoje netoli Damasko ir šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje.

Jungtinės Valstijos šią savaitę pareiškė, jog esama „akivaizdžių įrodymų“, jog neseniai buvo surengta atakų, per kurias naudotos chloro dujos – įskaitant numanomus incidentus Rytų Gutoje.

Paklaustas, kaip Prancūzija reaguos, J.-Y. Le Drianas priminė, kad sausį daugiau kaip dvi dešimtys šalių sudarė „partnerystę prieš nebaudžiamumą“, siekdamos užtikrinti, kad cheminių atakų Sirijoje kaltininkai būtų patraukti atsakomybėn.

Vis dėlto ministras nekalbėjo apie jokį kitą galimą atsaką, įskaitant karines priemones, kurių Prancūzija galėtų imtis prieš prezidento Basharo al Assado režimą, jeigu cheminių atakų faktas būtų patvirtintas.

Tuojau po savo atėjimo į valdžią praeitais metais Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sakė, kad Paryžius laikytųsi pozicijos, jog cheminės atakos Sirijoje peržengia „raudoną liniją“.

J.-Y. Le Drianas taip pat sakė, kad Sirijos šiaurės rytuose su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) kovojančios kurdų pajėgos yra sučiupusios „apie 100“ prancūzų kovotojų.

„Mums buvo praneša, kad Sirijoje apie 100 (Prancūzijos piliečių) buvo areštuoti kurdų“, – nurodė ministras.

Prancūzų pareigūnai neatrodė linkę dėti pastangas, kad tie džihadistai būtų gražinti į savo šalį. Taip pat nebuvo kalbų apie mėginimus repatrijuoti Irake sučiuptus prancūzų kovotojus – pareigūnais sakė, kad šie asmenys turi stoti prieš vietos teismus, net jeigu už įvykdytus nusikaltimus džihadistams būtų skirta mirties bausmė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)