R.T. Erdoganas apkaltino Vašingtoną dėl Sirijos kurdų Demokratinės sąjungos partijos (PYD) ir jos karinio sparno Liaudies apsaugos dalinių (YPG), kuriuos Ankara laiko teroristine organizacija, kovotojų buvimo Manbidže.

Turkija sausio 20 dieną pradėjo stambaus masto operaciją, kuria siekiama išstumti YPG pajėgas iš kurdų kontroliuojamo Afrino anklavo Sirijos šiaurės vakaruose. Tačiau operacijos išplėtimas į rytus link Manbidžo – kuriame, kitaip nei Afrine, yra amerikiečių karių – gali sukelti rimtą konfrontaciją.

R.T. Erdoganas apkaltino Vašingtoną savo pažadų nesilaikymu praeityje.

„Jie (amerikiečiai) mums žadėjo pasitraukti iš Manbidžo. Jie sakė, kad Manbidže neliksią... Ko jūs tiesiog neišeinat?“ – kabėjo jis.

„Kas jus čia atvedė? PYD. Kas jus čia atvedė? YPG. Kas jus čia atvedė? PKK“, – sakė prezidentas.

YPG buvo viena pagrindinių JAV sąjungininkių kovoje su „Islamo valstybe“, tačiau Ankara šiuos kovotojus laiko teroristais, susijusiais su Kurdistano darbininkų partija (PKK), nuo 1984 metų konfrontuojančia su Turkija dėl separatistinių siekių.

Turkija ir jos Vakarų sąjungininkės laiko PKK teroristine organizacija.

„Dar jūs mums liepiate neiti į Manbidžą! Mes ateisime į Manbidžą, kad grąžintumėme jį jo tikriesiems šeimininkams“, – pridūrė jis.

Turkija tokius miestus kaip Manbidžas laiko arabiškais – teritorijomis, kurių dauguma gyventojų istoriškai buvo arabai. Tačiau šių teritorijų etninė sudėtis pasikeitė per septynerius metus pilietinio karo, ir kurdų juose tapo daugiau.

Turkijos Vakarų sąjungininkės, tarp jų ir JAV, nepriskiria YPG teroristinėms grupėms ir laiko ją vertinga sąjungininke kovoje su „Islamo valstybės“ džihadistais.

Sirijos demokratinių pajėgų (SDF) aljansas, kuriame dominuoja kurdų Liaudies apsaugos daliniai (YPG), perėmė Manbidžą iš džihadistų 2016 metais.

Demonstruodamas nepasitenkinimą savo sąjungininkėmis NATO, R. T. Erdoganas retoriškai paklausė, ką JAV daro Sirijoje.

„Jūs neturite sienos, jūs nesate (Sirijos) kaimynė, – sakė jis. – Kokie ten jūsų interesai? Mes turime 911 kilometrų ilgio (bendrą) sieną“.

R. T. Erdoganas taip pat apkaltino JAV prezidentą Donaldą Trumpą bei jo pirmtaką Baracką Obamą, kad jie abu neprisipažįsta, jog amerikiečiai remia YPG.

„Jie mums daug ką sakė, bet, deja, nepasakė tiesos, – kalbėjo Turkijos lyderis. – Ponas B.Obama nesakė tiesos, o dabar ir ponas D. Trumpas eina tuo pačiu keliu“.