Nerimas dėl galimo konflikto su branduolinį ginklą turinčia Šiaurės Korėja vis didėja dėl karingų pareiškimų, kuriais reguliariai keičiasi Vašingtonas ir Pchenjanas.

Per pirmadienį surengtą vidutinio nuotolio raketų sistemos bandymą buvo „pasiektas numatytas tikslas“, sakoma Kinijos gynybos ministerijos pranešime.

„Šis bandymas buvo gynybinio pobūdžio. Juo nesitaikoma į jokią valstybę“, – priduriama jame.

Jungtinės Valstijos Pietų Korėjoje dislokavo Didžiausio aukščio oro erdvės gynybos sistemą (Terminal High Altitude Air Defense, THAAD), siekdama apsaugoti savo sąjungininkę nuo Pchenjano, nors tokiam žingsniui prieštaravo Pekinas, laikantis sistemą grėsme savo saugumui.

Valstybės sekretorius Rexas Tillersonas ir gynybos sekretorius Jamesas Mattisas dėjo pastangas, kad būtų naudojama diplomatinė strategija, turinti įtikinti Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong Uną grįžti prie derybų stalo ir susitarti dėl Pchenjano branduolio arsenalo eliminavimo.

Tačiau, kaip pranešama, kiti aukšto rango pareigūnai esą pasisako, kad Kim Jong Unui reikia „sukruvinti nosį“ – smogti jo šalies branduoliniams objektams ir parodyti, kad Jungtinės Valstijos yra nusiteikusios imtis veiksmų, bet neišprovokuoti didelio karo.

Strateginių ir tarptautinių studijų aukšto rango patarėjas Victoras Cha, iki antradienio buvęs pagrindinis kandidatas užimti JAV ambasadoriaus postą Seule, dienraščio „The Washington Post“ paskelbtame straipsnyje šią idėją atmetė.

„Smūgis (net ir didelis) tik pavėlintų Šiaurės Korėjos raketų kūrimo ir branduolinio ginklavimosi programas, (vykdomas) giliuose nežinomuose požeminiuose objektuose, nepasiekiamuose bunkeriams griauti pritaikytoms bomboms“, – rašė jis.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas praėjusį mėnesį skaitydamas savo pirmąjį metinį pranešimą perspėjo apie Šiaurės Korėjos branduolinio arsenalo keliamą grėsmę.

„Šiaurės Korėjos beatodairiškos pastangos turėti branduolinių raketų gali labai greitai sukelti grėsmę mūsų tėvynei“, – sakė D. Trumpas ir pabrėžė, kad kam lieka mažai laiko atsakyti į Pchenjano ambicijas.

„Vykdome maksimalaus spaudimo kampaniją, kad to niekada neįvyktų“, – pažymėjo prezidentas.