Taip LRT.lt sako politologai Tomas Janeliūnas bei Vytautas Keršanskas. Tiesa, pašnekovų nuomonės išsiskiria klausimu, ar šventinė nuotaika didins, ar mažins rinkėjų aktyvumą, kuris V. Putinui labai svarbus.

Nors 2018 metų Rusijos prezidento rinkimai turėjo vykti tą savaitę, kai minima Tarptautinė moters diena, Valstybės Dūma pernai gegužę nusprendė datą pakeisti – perkelti į kovo 18-ąją, t. y., Krymo aneksijos dieną, kurią Maskva vadina Krymo susijungimo su Rusija diena.

Kaip interviu Rusijos radijo stočiai „Echo Moskvy“ sakė žurnalistas ir istorikas Nikolajus Svanidzė, rinkimų dieną agitacija už kandidatą yra draudžiama įstatymo, tačiau Krymo prisijungimo minėjimas bus natūrali agitacija už vieną labai aiškų kandidatą – V. Putiną. Tokios nuomonės laikosi ir LRT.lt kalbinti Lietuvos politologai.

Rytų Europos studijų centro (RESC) analitiko V. Keršansko teigimu, Krymo prijungimas laikomas vienu ryškiausių V. Putino laimėjimų.

„Krymo aneksijos faktas buvo suformuotas kaip jo nuopelnas. Neabejotinai tai yra labai svarbu ir ta data yra pasirinkta tikrai ne atsitiktinai. Jei prisimintume 2014-uosius, kai Kryme vyko vadinamasis referendumas, kiek teko matyti įvairių plakatų, šūkių, ta diena buvo laikoma istorinės tiesos atkūrimo diena, o V. Putinui priskiriama kaip pergalė.

Tiesa, kai tauta nusiteikusi švęsti, ji nebūtinai gali būti nusiteikusi eiti į rinkimus. Tuo metu rinkimų falsifikavimui, nors juos taip vadinti sudėtinga, kai iš anksto žinai rezultatą, labai svarbus kuo didesnis aktyvumas“, – pastebi V. Keršanskas.

Pasak pašnekovo, vienu iš iššūkių, su kuriuo bus susiduriama šiuose rinkimuose, įvairių specialistų analizėse laikomas pakankamo aktyvumo užtikrinimas, siekiant juos legitimizuoti.

„Taigi, viena vertus, tai gali būti trukdis, nors vargu ar fatališkas, kita vertus, Krymo aneksijos klausimas paskatins patriotinius jausmus, susiejant juos su rinkimais – Kremliaus polittechnologai tai moka. Bus skatinama atlikti savo pareigą ir pasirinkti tinkamą kandidatą“, – kalba RESC analitikas.

Tačiau Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesorius T. Janeliūnas sako manantis, kad kaip tik šventinė nuotaika gali būti ėjimo prie balsadėžių katalizatorius.

„Rinkimai Rusijoje greičiausiai bus vykdomi su mintimi, kad tai yra tiesiog šventė, o ateiti į rinkimus – ne tik pareiga, tačiau ir šventinis ritualas. Vienas pagrindinių V. Putino ir jo komandos tikslų šiuose rinkimuose – kuo didesnis rinkėjų aktyvumas, o šventinė atmosfera, manau, tikslingai bus rengiama aktyvumui didinti.

Veikiausiai bus stengiamasi priminti Krymo įvykius ir parodyti, kad tai – atgimstančios Rusijos galios simbolis“, – sako T. Janeliūnas.