Neseniai internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame, kaip manoma, nufilmuotas susirėmimas, kuriame dalyvavo pilotas.

Įrašo pabaigoje girdėti majoro R. Filipovo išrėkta frazė: „Tai jums už vaikinus!“ Netrukus po to pasigirsta sprogimas, o po akimirkos ima virsti juodų dūmų kamuoliai.

Informaciją išplatinusio leidinio duomenimis, R. Filipovas, palaikydamas ryšį su antruoju orlaiviu Su-25, vykdė karinę užduotį – patruliavo regioną. Lėktuvas buvo numuštas, kai užduotis jau buvo įvykdyta.

Iš nešiojamojo zenitinių raketų komplekso paleista raketa pataikė į maždaug 4 tūkst. metrų aukštyje manevruojančio lėktuvo variklį.

Nors buvo galima spėti, kad orlaivis smarkiai apgadintas, majoras R. Filipovas stengėsi išlaikyti jį ore.

Netrukus padėtis tapo kritinė – nustojo veikti variklis, atsirado ir daugiau valdymo sistemos trikčių, todėl lakūnui teko katapultuotis.

Pamatę danguje baltą parašiutą, kovotojai ėmė šaudyti į pilotą, tačiau jam visgi pavyko nusileisti ant žemės, be to, rasti priedangą, joje įsitvirtinti ir pranešti apie savo buvimo vietą paieškos ir gelbėjimo tarnybai, įsikūrusiai Chmeimimo oro operacijų bazėje.

Jokių kitų ginklų, išskyrus Stečkino pistoletą ir rankinę granatą, R. Filipovas neturėjo. Kaip skelbiama laikraščio straipsnyje, atsidūręs apsuptyje jis kiek galėjo, tiek atsišaudė (remiantis tam tikrais pranešimais, net spėjo pašauti du atakuojančius kovotojus), tačiau kai padėtis tapo beviltiška, susisprogdina rankine granata.

„Kommersant“ duomenimis, žuvusiam lakūnui bus skirtas valstybinis apdovanojimas. Gali būti, kad jam bus suteiktas Rusijos didvyrio vardas.

DELFI primena, kad džihadistų dominuojamas aljansas šeštadienį paskelbė, kad jo kovotojai numušė Rusijos naikintuvą Sirijos šiaurės vakarinėje dalyje.

Grupuotė „Hayat Tahrir al-Sham“ (HTS) atsakomybę prisiėmė propagandos kanale paskelbtame pareiškime. Apie piloto likimą džihadistai informacijos nepateikė.

Ši organizacija kontroliuoja Idlibo provinciją. Jai vadovaujasu „al-Qaeda“ anksčiau sieti Sirijos džihadistai.

Rusijos gynybos ministerija patvirtino, kad lėktuvas „Su-25“ buvo numuštas Ildibo provincijoje. Maskvos teigimu, pilotas žuvo „kovoje su teroristais“.

Sirijos prezidentui Basharui al-Assadui lojalūs kariai Ildibo provincijoje puolimą pradėjo gruodžio pabaigoje. Šias pajėgas remia Rusijos karo lėktuvai.

Opozicijos grupuotės yra numušusios ne vieną Sirijos režimo lėktuvą, tačiau Rusijos orlaiviai yra numušami daug rečiau.

2016-ųjų rugpjūtį Sirijoje buvo numuštas Rusijos karinis transporto sraigtasparnis, visi penki juo skridę žmonės žuvo.

Rusijos pajėgos oro antskrydžius Sirijoje pradėjo vykdyti 2015 metų rugsėjį.