Bendra ieškovams priteistų kompensacijų suma siekia 500 mln. dolerių, rašo bbc.com.

Praėjus vieniems metams po šios tragedijos, bylą, remdamiesi JAV Aukų kančių apsaugos įstatymu, iškėlė 18-os iš 298 žuvusių lėktuvo keleivių artimieji. Be to, viena iš ieškovių – Jasmin Kaler, iškėlusi ieškinį dėl žuvusiųjų Shakos Panduwinatos ir Miguelio Panduwinatos, yra JAV pilietė.

Byla buvo nagrinėjama Ilinojaus valstijos Federaliniame Šiaurės apygardos teisme Čikagoje, kur bilietą į MH17 reisu skridusį „Malaysia Airlines“ lėktuvą pirko vienas iš žuvusiųjų – Cameronas Dalzielis. Jo našlė Raini taip pat buvo tarp šios bylos ieškovų.

Iš pradžių beveik 1 mlrd. dolerių ieškinys buvo iškeltas tiek I. Girkinui, tiek pačiai Malaizijos oro linijų bendrovei. Ieškovai rašė, kad „Malaysia Airlines“ sąmoningai vykdė skrydžius virš Ukrainos rytų, jie buvo pripažinti karinio konflikto zona.

Tačiau 2016 metų vasario pradžioje ieškovai geranoriškai atsisakė pretenzijų oro linijų bendrovei. Byla prieš I. Girkiną nagrinėta jam nedalyvaujant. Bandymai pristatyti teismo dokumentus atsakovo adresu Maskvoje buvo nesėkmingi: durų niekas neatidarydavo ir į telefonspynės skambutį niekas neatsiliepdavo.

Ieškinio pareiškime buvo rašoma, kad I. Girkinui sankcijas yra paskelbusios Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Kanada, Šveicarija ir Naujoji Zelandija.

„MH17 reiso lėktuvas skrido virš rajono, kuriame maištininkų armija vykdė karinius veiksmus. Ši armija, vadovaujama I. Girkino, numušė lėktuvą“, – bylos tekste tvirtino ieškovai.

Pasak ieškovų, kuriems atstovavo vietos advokatas Floydas Wisneris, I. Girkinas davė nurodymą numušti lėktuvą iš Rusijos atgabenta raketų sistema „Buk“. Jis, ieškovų teigimu, veikė išvien su neįvardytais Rusijos pareigūnais.

Laineriui sudužus, I. Girkinas, pasak ieškovų, nurodė surinkti visus žuvusių keleivių asmeninius bei vertingus daiktus ir nugabenti juos į separatistų štabą.

Tarptautinės tyrimų grupės duomenimis, „Boeing“ buvo numuštas iš zenitinių raketų komplekso „Buk“, kuris į Ukrainą atgabentas iš Rusijos.

Rusijos valdžia ir apsišaukėliškų separatistinių respublikų Ukrainos rytuose kovotojai neigė, kad yra prisidėję prie šios katastrofos, ir dėl jos kaltino Ukrainos valdžią.

Pats I. Girkinas, televizijai „Dožd“ komentuodamas teismo sprendimą, sakė, kad jam nuo to „nei šilta, nei šalta“.

„Jeigu pas mane atsiras nereikalingi pusė milijardo dolerių, aš būsiu nieko prieš sumokėti juos giminaičiams už nežinia kieno numuštą lėktuvą. Man nebus gaila padėti žmonėms“, – pareiškė jis.

Išreikalauti šių pinigų bus neįmanoma, net jei I. Girkinas bus sulaikytas trečiojoje šalyje, kaip Viktoras Buta Tailande ar Romanas Selezniovas Maldyvuose. Tačiau ieškovų advokatas tvirtina, kad tai nėra taip svarbu.

„Tai niekada nebuvo daroma dėl pinigų, - sakė jis per Olandijos televizijos laidą „Zembla“, kuri praėjusiais metais nuskambėjo dėl savo dokumentinio filmo „Keisti Donaldo Trumpo draugai“. – Tokia suma tik turėjo padaryti įspūdį, atkreipti į šią bylą pasaulio dėmesį. Juk tai yra svarbiausia. Ieškovai niekada nesiekė gauti pinigų iš I. Girkino. Šios bylos idėja – kad artimieji sulauktų teisingumo ir nušviestų šią siaubingą tragediją, kurią jiems teko išgyventi.“