Šie asmenys buvo areštuoti Turkijai sausio 20 dieną pradėjus operaciją prieš kurdų kovotojų Liaudies apsaugos dalinius (YPG) Sirijoje.

Ankara YPG laiko teroristine grupuote, susijusia su uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK), kuri jau tris dešimtmečius tęsia sukilimą prieš Turkijos valstybę.

Ankara ir jos Vakarų sąjungininkės yra paskelbusios PKK teroristine organizacija.

Turkija karinę operaciją „Alyvmedžio šakelė“ prieš YPG Afrine, esančiame šalia Turkijos sienos, pradėjo sausio 20-ąją antskrydžiais ir artilerijos apšaudymais, o jau kitą dieną buvo pradėta ir antžeminė operacijos fazė.

Turkijos vidaus reikalų ministerija nepateikė daugiau jokių detalių, tačiau žinoma, kad policijos reidai vyko visoje šalyje, pradedant Izmyru prie Egėjo jūros ir baigiant Ihdiru bei Vanu šalies rytuose.

Žmogaus teisių gynėjai vėl išreiškė susirūpinimą dėl žodžio laisvės Turkijoje. Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ praėjusią savaitę sukritikavo Ankarą dėl „kritikos netoleravimo“.

Pareigūnai sulaikė ir žurnalistų, tarp jų rašytoją bei aktyvistę Nurcan Baysal, tačiau ji trečiadienį buvo paleista iš areštinės.

Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas paragino šalį išlaikyti nacionalinę vienybę ir įspėjo, kad visiems protestuotojams teks sumokėti „didžiulę kainą“.

Tuo tarpu prezidento atstovas spaudai Ibrahimas Kalinas (Ibrachimas Kalinas) paragino visuomenę ir žiniasklaidą saugotis „melagingų, išgalvotų, iškraipančių faktus ir provokacinių naujienų, vaizdų ir paskalų“.

Valdžia mano, kad vykdoma tyčinė dezinformacija, ypač per socialinius tinklus, kuriai pasitelkiamos ir „suklastotos“ nuotraukos ar kitų konfliktų vaizdai.

Tarp sulaikytųjų yra ir prokurdiškos Liaudies demokratų partijos (HDP) vietos pareigūnų. Ši partija kritikavo puolimą Sirijoje ir pavadino jį „invazija“.

„HDP kviečia tarptautinę bendriją nedelsiant imtis veiksmų tai sustabdyti“, – rašo partija pirmadienį paskelbtame laiške, skirtame Jungtinėms Tautoms ir Europos Sąjungai.

Vienas HDP pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad nuo operacijos Sirijoje pradžios 209 partijos nariai buvo sulaikyti dėl įtarimų, kad jie skleidžia „teroristinę propagandą“ ir „kursto neapykantą bei priešiškumą“.

Turkijos vyriausybė kaltina HDP, kad ji tėra PKK politinė priedanga, tačiau pati partija šiuos kaltinimus griežtai neigia.