Šiame pokalbyje pašnekovai aptarė Lenkijoje įvedamą draudimą vartoti formuluotę „Lenkijos mirties stovyklos“ ir skleisti kitus faktus apie lenkų dalyvavimą Holokauste, kuriuos Varšuva laiko nepagrįstais.

„Kalbėdamasis su Izraelio premjeru B. Netanyahu aš pabrėžiau, jog Lenkijos valstybė buvo užpulta ir okupuota. Negali būti ir kalbos apie Lenkijos atsakomybę už Holokaustą“, - sakė M. Morawieckis. Tačiau jis pridūrė, kad lenkai „yra pasirengę dialogui, nori diskutuoti ir tirti istorinę tiesą“.

„Ypač tokią skausmingą patirtį turinčioms lenkų ir žydų tautoms svarbu, kad būtų skelbiama teisinga, o ne melaginga istorija. Pasaulyje netrūksta žmonių, kurie, deja, stengiasi kilnius poelgius paversti nusikaltimais. Užpultuose namuose, kur gyvena dvi šeimos, iš kurių vieną išžudo banditai, negalima kaltinti bendrininkavimu kitos, kurios dalis taip pat buvo išžudyta“, - pabrėžė Lenkijos vyriausybės vadovas.

Lenkijos ir Izraelio nesutarimus sukėlusias Lenkijos Tautos atminties instituto įstatymo pataisas Seimas priėmė sausio 26 d. Pagal įstatymo pataisas, kiekvienas, kuris viešai ir nepaisydamas faktų priskiria lenkų tautai arba Lenkijos valstybei atsakomybę arba bendrą atsakomybę už Trečiojo reicho įvykdytus nusikaltimus arba kitus nusikaltimus žmoniškumui ir taikai, taip pat karinius nusikaltimus, bus baudžiamas pinigine bauda arba laisvės atėmimu iki trejų metų. Tokia pat bausmė grės ir asmenims, mažinantiems tikrųjų šių nusikaltimų vykdytojų atsakomybę.

Dabar įstatymo projektą svarstys Senatas (aukštieji parlamento rūmai).