Praėjusių metų spalio mėn. JAV Valstybės departamentas pateikė detalesnės informacijos dėl šio įstatymo įgyvendinimo.

JAV Valstybės departamentas pateikė Rusijos gynybinių bendrovių sąrašą, į kurį pateko 39 juridiniai asmenys, įskaitant ir ginklų prekybos užsienio šalims monopolininkę „Rosoboroneksport“. Pagal šį įstatymą JAV gali pritaikyti sankcijas bet kuriam fiziniam asmeniui ar įmonei bet kurioje pasaulio šalyje, jei tik buvo sudarytas sandoris su įmone, įtraukta į Valstybės departamento pateikiamą sąrašą.

Be to, sankcijos gali būti taikomos ne tik įmonėms ir piliečiams užsienyje, bet ir Rusijoje veiklą vykdančioms bendrovėms. Būtent dėl šios priežasties sausio mėn. pradžioje „Alfa-bank“ informavo Rusijos gynybos pramonės komplekso bendroves atsisakantis jas aptarnauti dėl sankcijų pavojaus. Remiantis naujienų agentūros „Interfaks“ šaltiniu, 2017 m. Rusija pardavė ginklų už 14 mlrd. JAV dolerių (11,26 mlrd. eurų).

Sausio 29 d. JAV finansų ministerija turėtų pateikti sąrašą asmenų, artimų Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui. Šiam dokumentui suteiktas sutartinis Kremliaus ataskaitos pavadinimas. Asmenims, patekusiems į šį sąrašą, JAV gali pritaikyti asmenines sankcijas.

2017 m. rugsėjo mėn. „Bloomberg“ rašė, kad sankcijos gali paliesti didžiuosius Rusijos bankus, bendradarbiaujančius su gynybos įmonėmis, pavyzdžiui, „Sberbank“ ir „VTB“.

Remiantis naujienų agentūros turima informacija, sankcijų pavojus Rusijos valdžią paskatino susimąstyti dėl galimybės steigti atskirą gynybos sektoriaus kontraktams skirtą banką.

Žinia apie tokią idėją pasklido sausio 18 d. Gynybiniam sektoriui skirtas bankas valstybės nurodymu bus steigiamas „Promsviazbank“ pagrindu. Praėjusių metų gruodžio mėn. „Centrobank“ pranešė apie jo sanaciją. Naujai steigiamam bankui vadovaus Rusijos eksporto centro vadovas Piotras Fradkovas.

Į žinią apie ruošiamas sankcijas sureagavo ir Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Anot jo, Vašingtono rengiama vadinamoji Kremliaus ataskaita Maskvoje laikoma tiesioginiu ir akivaizdžiu bandymu paveikti Rusijoje vyksiančius prezidento rinkimus.

„Iš tiesų manome, kad [ataskaitos paskelbimas] yra tiesioginis ir akivaizdus bandymas taip suderinti su rinkimais konkrečius veiksmus, kad jie turėtų poveikį rinkimų rezultatams. Mes su niekuo nesutinkame ir esame įsitikinę, kad bet kokio poveikio pavyks išvengti“, – kalbėjo D. Peskovas.

Rusija: sankcijos beprasmės

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministerija penktadienį pasmerkė Jungtinių Valstijų paskelbtas naujas ekonomines sankcijas Maskvai ir pareiškė, kad pasilieka teisę imtis atsakomųjų veiksmų į šias „beprasmes“ priemones.

„Vašingtono strategams laikas susimąstyti, kad šia beprasme sankcijų kampanija, neduodančia ir neduosiančia jiems jokių rezultatų, tik atnešiančia finansinių nuostolių Amerikos verslui, jie visam pasauliui demonstruoja savo bejėgiškumą“, – sakoma ministerijos pranešime.

„Jeigu JAV valdžiai priimtiniau ardyti ekonominius ir kitokius ryšius su Rusija – tai yra jų teisė, bet mes pasiliekame teisę atsakyti“, – pridūrė URM.

Kiek anksčiau JAV Iždo departamentas paskelbė naujų sankcijų, nukreiptų prieš Rusijos pareigūnus, tiekusiems turbinas elektrinei aneksuotame Kryme, taip pat keliems separatistų kontroliuojamo Rytų Ukrainos regiono „ministrams“.

Minimas turbinas Rusijai pagamino vokiečių milžinė „Siemens“, bet vėliau bendrovės partnerė Rusijoje jas nusiuntė į Krymą, kurį Maskva nuo Ukrainos atplėšė 2014 metais.

Sankcijos bus taikomos iš viso 21 asmeniui ir devyniems juridiniams subjektams. Maskva pareiškė, kad sankcijos plečiamos naudojantis „išgalvoto Rusijos vaidmens Ukrainos krizėje dingstimi“. Tačiau tokiais veiksmais Vašingtonas „nesugebės nuslėpti savo vaidmens Maidano perversme Kijeve ir pilietinio karo Ukrainoje kurstyme“, sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.