Minimas turbinas Rusijai pagamino vokiečių gigantė „Siemens“, bet vėliau partnerė Rusijoje jas nusiuntė į Krymą, kurį Rusija nuo Ukrainos atplėšė 2014 metais.

JAV nesiėmė jokių veiksmų prieš Miunchene įsikūrusią „Siemens“, kuri sako nežinojusi, kad įranga bus nusiųsta kitur ir bandė kelti bylą Rusijos valstybinei energetikos kompanijai dėl kontrakto sąlygų pažeidimo.

Į JAV sankcijų sąrašą pateko Rusijos energetikos viceministras Andrejus Čerezovas ir dar du aukšto rango pareigūnai: Energetikos ministerijos Operatyvinės kontrolės departamento vadovas Jevgenijus Grabčiakas ir bendrovės „Technopromeksport“ vadovas Sergejus Toporas-Gilka.

Iš energetikos bendrovių sankcijų sąraše yra AB „Technopromexport“ ir AB „Power Machines“ (Silovyje mašiny).

JAV sankcijų sąraše yra ir transporto bei logistikos bendrovė „Instar Logistics“, kuri atsakinga už „Siemens“ dujų turbinų gabenimą iš Roterdamo į Maskvą.

Anksčiau skelbta, kad pernai gruodį Maskvos teismas atmetė firmos „Siemens“ skundą prieš bendrovės „Rostec“ antrines įmones dėl neteisėto jos gamybos dujų turbinos perkėlimo į Krymą.

„Siemens“ reikalavo grąžinti keturias turbinas, kurios buvo skirtos visai kitam projektui, tačiau buvo perkeltos į Krymą, ir pripažinti sandorį neįvykusiu. Bendrovė mano, kad buvo apgauta.

Dėl šio atvejo Europos Sąjunga (ES) pritaikė sankcijas trims Rusijos piliečiams ir trims šalies įmonėms. Trys asmenys – tai du Rusijos valdžios pareigūnai ir vienas aukšto rango asmuo, susijęs su viena iš įsivėlusių kompanijų. Nuspręsta įšaldyti šių asmenų turtą ir uždrausti jiems atvykti į ES.

Minėti trys asmenys ir trys bendrovės buvo įtrauktos į „juodąjį“ sąrašą, kuris buvo sudarytas įvedant Rusijai sankcijas dėl Ukrainos teritorinio integralumo, suvereniteto ir nepriklausomybės pažeidimo.

ES nepripažįsta neteisėtos Krymo ir Sevastopolio aneksijos, kurią įvykdė Rusijos Federacija. Dėl to yra uždrausta infrastruktūros projektams Kryme ir Sevastopolyje tiekti įrangą, taip pat ir dujų turbinas, kadangi nepriklausomas elektros tinklas Kryme ir Sevastopolyje dar labiau atskiria juos nuo Ukrainos.

Liepą kilo tarptautinis skandalas, konglomeratui „Siemens“ pareiškus, jog jo gamybos dujų turbinos nelegaliai, pažeidžiant Vakarų sankcijas, buvo transportuotos į Krymą. Dėl to „Siemens“ kreipėsi į Maskvos arbitražą. Ši istorija atsidūrė Vokietijos valdžios institucijų ir Europos Komisijos dėmesio centre.

ES sankcijas Rusijai įvedė 2014 metų kovą, jos galioja iki šių metų rugsėjo 15 d.