Dar apie 130 žmonių nukentėjo per gaisrą tokiu laiku, kai liko tik kelios savaitės iki Žiemos olimpinių žaidynių, į kurias laukiama atvykstančių tūkstančių sportininkų ir užsienio svečių.

Pietų Korėjai sparčiai kylant iki 11-tos pozicijos pasaulyje pagal ekonomikos išsivystymo lygį, kai kurie infrastruktūros objektai buvo statomi per greitai; tad per jos istoriją būta nelaimingų atvejų, kurių galima buvo išvengti.

Dabartinis gaisras yra jau antras per mėnesį; pareigūnai nurodo, kad degusioje ligoninėje nebuvo įrengta priešgaisrinė vandens purškimo sistema.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti vienas pacientas, įsikibęs į lyną, nuleistą iš sraigtasparnio virš ligoninės Mirjango mieste. Dar vienas žmogus lipo per langą, kad nusileistų žemyn ugniagesių kopėčiomis.

Aukų skaičius ryte sparčiai augo, nes dalis išgelbėtų sužeistųjų vėliau mirė. Tam tikrą akimirką Mėlynieji rūmai buvo paskelbę, kad žuvusiųjų yra 41, bet vėliau jų skaičius buvo sumažintas iki 37 – paaiškinta, kad kai kurios aukos buvo suskaičiuotos pakartotinai.

Tarp žuvusiųjų yra ir trys medicinos personalo nariai.

„Dvi slaugytojos sakė mačiusios, kaip ugnis staiga įsiplieskia ligoninės priimamajame“, – sakė ugniagesių viršininkas Choi Man-woo.

Policija nurodė, kad įsiplieskus gaisrui šešių aukštų pastate, kuriame yra slaugos namai ir Sejongo ligoninė, buvo apie 200 žmonių.

Pasak Choi Man-woo, visos aukos yra ligoninės pacientai arba darbuotojai.

„Daugiausiai aukų buvo pirmajame ir antrajame ligoninės aukštuose..., kai kurie mirė gabenami į kitą ligoninę“, – aiškino jis.

Vaizdo įrašuose ir nuotraukose matyti tirštų dūmų gaubiamas pastatas ir jį apsupę daugybė ugniagesių mašinų.

Likę gyvi žmonės buvo vedami į laukę apgaubti antklodėmis. Užgesinus liepsnas ugniagesiai naršė po išdegusio pajuodusio pastato vidų.

Jang Yeong-Jae, likęs gyvas pacientas, pasakojo buvęs antrajame aukšte, kai išgirdo slaugytojų vestibiulyje šauksmą „gaisras“ ir raginimus kuo greičiau judėti avarinių išėjimų link.

„Bet, kai aš atidariau duris, visą laiptinė buvo pilna tamsiausių dūmų, negalėjau nieko matyti“, – sakė jis pagrindiniam Seulo dienraščiui „JoongAng Ilbo“.

„Visi lakstė apimti panikos, virsdami per viens kitą, klykdami, o tiršti dūmai veržėsi į palatas“, – kalbėjo Jang Yeong-Jae. Tada jis atplėšė lango ekranus ir išlipo ugniagesių iškeltomis kopėčiomis.

„Kitose aukštuose buvo tiek daug pagyvenusių žmonių... Abejoju ar jie išsigelbėjo“, – sakė jo žmona JoongAng.

Liudininkai pasakojo apie nežmoniškas medikų pastangas evakuoti ligonius, kurių daugelis buvo pagyvenę ar nevaikščiojantys.

„Slaugytojos lakstė aplink basos, šaukdamos „Gaisras! Visi lauk!“, net nepajusdamos, kad yra be batų, ašarodamos, kad kai kurie jų kolegos tebėra viduje“, – pasakojo vienas liudininkų.

„Buvo siaubinga... Mačiau pagyvenusias moteris, gulinčias ant grindų, nes nebuvo paklodžių joms užkloti“ , – pridūrė jis.

Šalies prezidentas Moon Jae-inas sušaukė skubų posėdį su patarėjais ir pareikalavo tučtuojau ištirti gaisro priežastis.

Prieš mėnesį Pietų Korėjos mieste Džečone 29 žmonės žuvo per gaisrą viename sporto klube. Manoma, kad tą tragediją nulėmė netinkamai įrengti avariniai išėjimai, degios apdailos medžiagos ir neteisėtai pastatyti automobiliai, trukdė privažiuoti ugniagesių mašinoms.

Penktadienį įvykęs gaisras ligoninėje yra pražūtingiausias su ugnimi susijęs incidentas per ilgiau kaip dešimtmetį, 2003 metais per padegimą pietrytinio Tegu miesto metropoliteno stotyje žuvo 192 žmonės.