A. Merkel konservatyviosios Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) ir jos partnerės Bavarijoje Krikščionių socialinė sąjungos (CSU), taip pat centro kairiosios Socialdemokratų partijos (SPD) pozicijos susilpnėjo per rugsėjį įvykusius nacionalinius rinkimus, tačiau gerokai sustiprėjo neseniai įkurta nacionalistų partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), pasisakanti prieš imigraciją.

Jau daug metų vadovaujančios kanclerės pastangos sukurti dar neišbandytą koaliciją su žaliaisiais ir libertarine Laisvąja demokratų partija (FDP) pernai žlugo, todėl vyriausybės formavimas užsitęsė ilgiausiai per Vokietijos pokario istoriją.

Penktadienį eidama į susitikimą A. Merkel sakė, kad anksčiau vykusios išankstinės trijų partijų derybos sukūrė „labai gerą pagrindą“. Jis nurodė dabar sutelksianti dėmesį į naujos vyriausybės programą, turinčią užtikrinti Vokietijai galimybę atremti skaitmeniniame pasaulyje kylančius iššūkius ir išlaikyti užsienio investicijų srautą.

Nors politinį frontą krėtė sumaištis, Vokietijos ekonomika pastaraisiais mėnesiais išliko stabili.

Socialdemokratų lyderis Martinas Schulzas išreiškė viltį, kad derybos, kurias partijos tikisi užbaigti per dvi savaites, bus „sparčios ir konstruktyvios“.

Europos Sąjungai reikalinga stipri, proeuropietiška Vokietija“, – pridūrė buvęs Europos Parlamento pirmininkas.

Vis dėlto M. Schulzas susiduria su dalies savo partijos narių griežtu nusistatymu prieš pastangas atnaujinti „didžiąją koaliciją“, valdžiusią Vokietiją nuo 2013 metų.

CSU vadovas Horstas Seehoferis savo ruožtu sakė, kad jo partija eina į derybas su „gera valia“. Tačiau jis atkreipė dėmesį, kad šios pastangos gali būti nesėkmingos, jeigu SDP nariai balsuodami atmes būsimą susitarimą.