Palaikai aptikti 1975 m. vykdant remonto darbus šioje Bazelio bažnyčioje. Priešais altorių palaidota moteris buvo aprengta kokybiškais drabužiais ir būdama gyva gerai maitinosi. Taigi tyrėjai jau žinojo, kad ši moteris buvo kilminga ir turtinga dama, o jos mirties priežastimi tapo apsinuodijimas gyvsidabriu dėl XV-XIX a. aktyviai taikyto gydymo nuo sifilio.

Būtent dėl didelio šios toksiškos medžiagos kiekio palaikai išliko, rašo newsru.com. Vis tik skirtingai nuo kitų panašių kapų Bazelyje ši moteris buvo palaidota be antkapinio akmens, todėl jos tapatybę gaubė paslaptis.

XVI-XVIII a. Bazelis buvo turtingas prekybininkų miestas, o į Reino upės uostą ir iš jo būdavo plukdomos prekės, vėliau pasklisdavusios po visą Europą. Vietos istorikams buvo kuo puikiausiai žinoma, kad kilmingiausių šeimų atstovai laidoti šioje Bazelio bažnyčioje arba šalia jos. Dalis kapų buvo tiksliai pažymėta archyviniuose dokumentuose, kai kurie iš jų turėjo antkapius. Vis tik Anne Catherine Bischoff kapas nebuvo pažymėtas.

Borisas Johnsonas

Tik praėjusiais metais mokslininkams pasitelkusiems naujausias technologijas pavyko iš šios damos piršto išgauti DNR. Gauta medžiaga lyginta su gyvų Bazelio šeimų atstovų, kurių protėviai laidoti šioje bažnyčioje, DNR mėginiais. Paaiškėjo, kad šie palaikai priklauso Bischoffų šeimos atstovei.

Atlikus papildomų darbų su archyviniais duomenimis pavyko nustatyti, kad šie palaikai priklauso Bazelyje 1719 m. gimusiai Anne Catherine Bischoff, kuri didžiąją savo gyvenimo dalį praleido Strasbūre, o į gimtąjį miestą grįžo tik prieš mirtį 1787 m., kur buvo gydoma nuo sifilio. Archyviniai dokumentai padėjo nustatyti, kad mumija buvo iškasta 1843 m., o vėliau grąžinta į vietą.

Nustatę tapatybę mokslininkai ėmėsi genealoginio medžio, kurio šakos siekia JAV krantus. Paaiškėjo, kad A. C. Bischoff turėjo septynis vaikus, tačiau išgyveno tik du. Jos dukra ištekėjo už Christiano Huberto von Pfeffelio, o po penkių kartų jos palikuonė Marie Louise von Pfeffel ištekėjo už Stanley Fredo Williamso. Jųdviejų dukra Ivanna ištekėjo už turkų žurnalisto Ali Kemalio sūnaus, kuris savo ruožtu persikėlė gyventi į Didžiąją Britaniją ir tapo Wilfridu Johnsonu. Jų sūnus Stanley Johnsonas – dabartinio Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministro Boriso Johnsono tėvas.

Pats B. Johnsonas jau žinojo apie sąsajas su von Pfeffeliais ir su pasididžiavimu BBC laidos studijoje pasakojo apie aristokratiškuosius savo protėvius, o naujosios giminaitės identifikavimas privertė jį džiūgauti dar labiau.

„Labai džiugu girdėti apie mano propromumiją – seksualinės sveikatos pionierę. Labai didžiuojuosi.“ – socialiniame tinkle „Twitter“ rašo jis. Jo tėvas S. Johnsonas žurnalistams prisipažino, kad šį mokslininkų padarytą atradimą vertina kaip nuostabų dalyką.