DELFI primena, kad šių metų pradžioje pasaulį apskriejo šiurpą kelianti žinia – pavyzdingai visuomenės akyse atrodę tėvai kalino savo 13 vaikų. Dalis jų buvo rasti prirakinti prie lovų, dėl netinkamos mitybos buvo nusilpę. Ši šiurpi istorija tapo vieša tada, kai iš kalėjimo pavirtusio namo Perise (JAV) pavyko pabėgti 17-metei mergaitei.

57 metų Davidas Turpinas ir 49 metų jo žmona Louise, kaltinami tuo, kad savo namuose Kalifornijoje marino, kankino ir buvo surakinę savo vaikus, trečiadienį su grandinėmis ant čiurnų ir riešų buvo atvesdinti į Riversaido apygardos teismą.

Turpinai, abu vilkėję tamsiais kostiumais, stengėsi slėpti savo grandines, kai advokatai pareikalavo, kad teismo salėje esantys operatoriai nefilmuotų jų grandinių.

Pora, kuriai pateikta beveik 40 kaltinimų, įskaitant kankinimus, neteisėtą įkalinimą, smurtą prieš vaikus ir smurtą prieš išlaikytinius, į teismą atvyko išklausyti vaikų teisių apsaugos tarnybos sprendimo.

Nors tiek už Davidą, tiek už Louise šiuo metu yra paskelbti net 9 mln. dolerių užstatai, prokurorai paprašė trylikai jų vaikų skirti apsaugos orderį – tam atvejui, jei jų tėvai būtų paleisti. Šis orderis taip pat neleistų aukoms lankyti savo tėvų kalėjime ir potencialiai padaryti įtaką bylai.

Per trumpą, vos aštuonias minutes trukusį teismo posėdį, kuriam vadovavo teisėja Emma Smith, prokurorai paprašė teismo uždrausti Turpinams tiesiogiai ar netiesiogiai bendrauti su bet kuriuo iš savo vaikų.

Orderis, kuris galioja iki 2021 metų sausio, draudžia porai artintis prie savo vaikų mažiau kaip per 100 metrų, užmegzti su jais elektroninius kontaktus ir net mėginti išsiaiškinti, kur jie gyvena.
Teisėja taip pat uždraudė sutuoktiniams turėti šaunamųjų ginklų ir nurodė jiems atiduoti visus šiuo metu turimus šaunamuosius ginklus.

Nei Davidas, nei Louise per teismo posėdį nekalbėjo, tačiau linktelėjo galva, parodydami, kad suprato teismo nurodymus. Louise buvo pastebėta besišypsanti, kai, perskaičius orderį, konsultavosi su savo advokatu Jeffu Moore`u. Tokia moters reakcija, kuriai uždrausta matyti savo vaikus, pribloškė sekančius šios bylos eigą.

Jų vaikai, kurie buvo rasti smarkiai išsekę, tebėra ligoninėje.

Tėvai, 2010 metais persikėlę gyventi į Kaliforniją, nepripažįsta savo kaltės dėl gausybės kaltinamųjų punktų kankinimu, smurtu prieš vaikus, smurtu prieš išlaikytinius ir neteisėtu įkalinimu. Į teismą jie turi sugrįžti vasario 23 dieną.

Kai buvo pateikti kaltinimai, prokurorai teigė, kad smurtauti prieš vaikus pora pradėjo dar tuomet, kai gyveno Teksase.

Pabėgus 17 metų dukrai, policija skubiai ėmėsi veiksmų ir suėmė sutuoktinius, o jų 13 vaikų perdavė valstybės globon.

Paaiškėjo, kad 13 brolių ir seserų nebegyvens kartu, nors ir prašė pareigūnų jų neišskirti.

Šeši Turpinų vaikai bus išskirstyti į dvejus globėjų namus, o likę septyni suaugę vaikai, turintys vystymosi sutrikimų, bus apgyvendinti pensionate, nurodė „CBS News“.

Marino badu

DELFI primena, kad per vieną iš teismo posėdžių Kalifornijos apygardos prokuroras Mike'as Hestrinas vaizdžiai papasakojo, kokią fizinę ir emocinę prievartą patyrė tėvų namuose kalinti vaikai.

Dauguma iš 13 vaikų buvo labai prastai maitinami ir nusilpę. Dalis jų turi kognityvinių sutrikimų. Kalbant apie fizinį smurtą, tėvai, anot prokuroro, savo vaikus mušė, smaugė, dusino, ilgą laiką laikydavo surištus arba prirakintus.

Kaip pasakojo M. Hestrinas, „bausmės trukdavo savaitėmis ar mėnesiais“. Nors vaikai ir buvo maitinami pagal labai griežtą grafiką, pareigūnai nustatė, kad tinkamai valgė tik vienas vaikas, jam dveji. Dėl šios priežasties kaltinimai kankinus šį mažametį tėvams nepateikti.

Jau nekalbant apie prastos mitybos sukeltus negalavimus, pavyzdžiui, sunykusius raumenis, kelios poros atžalos turi ir rimtų kognityvinių sutrikimų bei kenčia nuo neuropatijos. Neuropatija – nervų sistemos pažeidimas, kurį sukelia intensyvus ilgalaikis fizinis smurtas.

Kalbėdamas apie prastą vaikų mitybą, M. Hestrinas paaiškino, kad, pavyzdžiui, dvylikos metų vaikas sveria tiek, kiek turėtų sverti septynmetis, o štai 29 metų poros dukros svoris – viso labo 38 kilogramai.

Tėvai pirkdavo maisto ir, kaip įtariama, leisdavo vaikams į jį pasižiūrėti, tačiau valgyti neduodavo. Pavyzdžiui, leisdavo varvinti seilę į pyragus, tačiau neleisdavo jų paskanauti. Vaikai rašė dienoraščius, juos pareigūnai konfiskavo kaip įrodymus.