Socialdemokratai ketvirtadienį nusprendė užsienio reikalų ministru paskirti 49 metų Franką-Walterį Steinmeierį, kuris nuo 1999 metų dirba G.Schroederio administracijos vadovu ir kuris nėra gerai žinomas nacionalinės politikos arenoje, sakė šaltinis Socialdemokratų partijoje (SDP).

Naujajame ministrų kabinete dirbs ir Peeras Steinbrueckas, kurį, pasak šaltinių, socialdemokratai paskyrė finansų ministru.

58 metų P.Steinbrueckas, dirbdamas ekonomikos ministru, finansų ministru ir daugiausiai gyventojų turinčios Vokietijos žemės - Šiaurės Reino-Vestfalijos - premjeru, pelnė dalykiško pragmatiko ir reformų šalininko reputaciją.

Tarp kitų vyriausybėje dirbsiančių socialdemokratų yra Ulla Schmidt ir Brigitte Zypries, kurios liks atitinkamai sveikatos apsaugos ir teisingumo ministrų postuose.

Buvęs Žemutinės Saksonijos premjeras Sigmaras Gabrielis turi tapti aplinkos apsaugos ministru, o Leipcigo meras Wolfgangas Tiefensee - transporto ministru.

SDP pagal susitarimą su Angelos Merkel konservatoriais, kuris buvo sudarytas pirmadienį, turi paskirti pusę ministrų, kurių iš viso bus 16.

Nei konservatoriai, nei SDP per rugsėjo 18-osios rinkimus neužsitikrino pakankamos paramos, kad galėtų formuoti vyriausybę su savo pageidaujamais partneriais, todėl abi šios partijos buvo priverstos dėl koalicijos derėtis tarpusavyje.

Jei šios derybos, kurios turi prasidėti pirmadienį ir baigtis iki lapkričio vidurio, bus sėkmingos, A.Merkel kanclerio poste pakeis G.Schroederį ir turės vadovauti trapiai dviejų partijų vyriausybei.

Kol kas paskirtas tik vienas konservatorių ministras - Bavarijoje veikiančios Krikščionių socialinės sąjungos (KSS) lyderis Edmundas Stoiberis, kuris turi vadovauti Ekonomikos ir technologijų ministerijai.

Kadangi bandoma sudaryti valdžios pasidalijimo koaliciją, ir vyriausybės sprendimams priimti reikės tiek kairiųjų, tiek dešiniųjų pritarimo, neaišku, kokią įtaką darys atskiri ministrai.

F.-W.Steinmeieris pakeis Joschką Fischerį, kurio politinė įtaka pastaraisiais metais sumažėjo, nes G.Schroederis ėmė vis labiau pats domėtis užsienio reikalais ir savo administracijoje įdarbino įtakingus patarėjus.