„Filmo nemačiau, man pakanka jo pavadinimo. Tai komedija, pavadinta „Stalino mirtis“. Skaitydamas komentarus socialiniuose tinkluose, susidariau įspūdį, kad iš esmės žmonės jo kūrėjus kritikuoja. Tik ta kritika absoliučiai beprasmiška. Kam iš viso kritikuoti kažką, kas net žmogumi vadintis nevertas? Kaip galima žmogumi vadinti padarą, kuriam mirtis – pretekstas juoktis? Juk tai net ne žmonės“, – piktinasi J. Džugašvilis.

J. Džugašvilis filmo „Stalino mirtis“ pasirodymą susiejo su dvasiniu visuomenės nuosmukiu ir teisingumo atsisakymu: „Dabar gyvename tik tam, kad paėstume ir atsipūstume. Tai ir yra pagrindinė priežastis, kodėl kuriami tokie filmai kaip „Stalino mirtis“. Tai mes patys leidome sukurti tokį filmą“.

DELFI primena, kad Rusijoje filmas „Stalino mirtis“ susidūrė su rimtomis kliūtimis. Rusijos Federacijos kultūros ministras Vladimiras Medinskis sprendimą neleisti rodyti šios juostos grindžia būtinybe paisyti moralės normų ir laikytis įstatymų.

Anot ministro, filmas, kurio premjera Rusijoje turėjo įvykti sausio 25 dieną, vyresniajai kartai galiu pasirodyti „įžeidžiančia pašaipa“. Filmo medžiaga perduoda teisinei ekspertizei.

Baltarusijos kultūros ministerija taip pat paprašė sustabdyti bilietų pardavimą į šį filmą. Jie panoro pamatyti filmą iš anksto, praneša portalas tut.by.

Valstybės Dūmoje netgi buvo pateiktas siūlymas steigti specialią Moralės komisiją, kuri spręstų tokių rezonansinių filmų likimą.

Josifas Stalinas ir Klimentas Vorošilovas

Likus trims dienoms iki filmo premjeros, kuri planuota sausio 25 d., buvo surengta filmo peržiūra Visuomenės tarybos prie Kultūros ministerijos nariams ir kultūros veikėjams. Juosta buvo pripažinta „įžeidžiančia ir neturinčia nei istorinės, nei kultūrinės vertės“.

Vienas iš peržiūros iniciatorių buvo Visuomenės tarybos narys Pavelas Požigaila. Jis dar rugsėjį pareiškė, kad būtina peržiūrėti šį filmą ir deramai įvertinti, ar tai nėra „provokacija ir smūgis komunistams“. Peržiūroje dalyvavo režisieriai Nikita Michalkovas, Sergejus Mirošničenka, kino prodiuseris Leonidas Vereščaginas, Valstybės Dūmos Kultūros komiteto vicepirmininkė Jelena Drapeko ir kiti kultūros atstovai.

J. Drapeko naujienų svetainei RBK sakė, kad „niekada gyvenime nematė tokio šlykštaus dalyko“. Po filmo peržiūros P. Požigaila jame įžvelgė ir Rusijos teisės aktų pažeidimų, o tai esą leidžia stabdyti jo rodymą kino teatruose.

„Filme menkinami mūsų istoriniai simboliai – tarybinis himnas, ordinai ir medaliai. Maršalas Žukovas vaizduojamas kaip tikras idiotas. Be to, filme yra perteklinio smurto scenų. Tai prieštarauja taisyklėms dėl leidimo rodyti filmą kino teatruose“, – sakė jis.

Anot P. Požigailos, peržiūroje dalyvavę Kultūros ministerijos teisininkai taip pat įžvelgė teisės aktų pažeidimų.

J. Poliakovas mano, kad „satyrinė britų komedija neturi būti rodoma Rusijoje dėl „ideologinės kovos su mūsų šalimi“ požymių“.

Filmo premjerą ketinama atidėti pusmečiui, norint užtikrinti, jog ji nesutrukdys minėti Staliningrado mūšio pabaigos metinių bei nesukliudys prezidento rinkimų kampanijai.