ES palydovinės navigacijos sistemos GALILEO atsarginis centras, šiuo metu įsikūręs Pietų Anglijoje, bus perkeltas į Madridą. Pranešama, kad jame dirbs dešimtys darbuotojų.

Tai jau trečias didelis Didžiosios Britanijos praradimas – pernai ES nusprendė Europos vaistų agentūrą perkelti į Amsterdamą, o Europos bankininkystės instituciją – į Paryžių.

Europos Komisija trečiadienį patvirtino likusių 27 ES valstybių narių praėjusią savaitę balsavimo būdu priimam sprendimui perkelti palydovų stebėsenos centrą, kuris veikia kaip pagrindinio centro Prancūzijoje atsarginė bazė.

„Dėl „Brexit“ teko ieškoti naujos vietos, kur galėtų įsikurti atsarginis centras“, – spaudos konferencijoje Briuselyje pareiškė Komisijos narė Vera Jourova.

Už pramonę atsakinga Komisijos narė Elžbieta Bienkowska pridūrė: „Priėmusi šį sprendimą, Komisija imasi būtinų veiksmų, kad užtikrintų veiklos tęstinumą ir išsaugotų GALILEO sistemos saugumą.“

GALILEO saugumo stebėsenos centras užtikrina ES palydovinės navigacijos projekto saugumą.

Galutinai įgyvendinus GALILEO programą, orbitoje iki 2020 metų suksis 30 palydovų.

Dėl galimybės savo teritorijoje įkurdinti atsarginį centrą Ispanija varžėsi su Belgija, Italija, Portugalija, Rumunija ir Slovėnija.