Likus trims dienoms iki premjeros, kuri planuota sausio 25 d., buvo surengta filmo peržiūra Visuomenės tarybos prie Kultūros ministerijos nariams ir kultūros veikėjams.

Juosta buvo pripažinta „įžeidžiančia ir neturinčia nei istorinės, nei kultūrinės vertės“. Vienas iš peržiūros iniciatorių buvo Visuomenės tarybos narys Pavelas Požigaila. Jis dar rugsėjį pareiškė, kad būtina peržiūrėti šį filmą ir deramai įvertinti, ar tai nėra „provokacija ir smūgis komunistams“.

Peržiūroje dalyvavo režisieriai Nikita Michalkovas, Sergejus Mirošničenka, kino prodiuseris Leonidas Vereščaginas, Valstybės Dūmos Kultūros komiteto vicepirmininkė Jelena Drapeko ir kiti kultūros atstovai.

J. Drapeko naujienų svetainei RBK sakė, kad „niekada gyvenime nematė tokio šlykštaus dalyko“.

Po filmo peržiūros P. Požigaila jame įžvelgė ir Rusijos teisės aktų pažeidimų, o tai esą leidžia stabdyti jo rodymą kino teatruose.

„Filme menkinami mūsų istoriniai simboliai – tarybinis himnas, ordinai ir medaliai. Maršalas Žukovas vaizduojamas kaip tikras idiotas. Be to, filme yra perteklinio smurto scenų. Tai prieštarauja taisyklėms dėl leidimo rodyti filmą kino teatruose“, – sakė jis.

Anot P. Požigailos, peržiūroje dalyvavę Kultūros ministerijos teisininkai taip pat įžvelgė teisės aktų pažeidimų. J. Poliakovas mano, kad „satyrinė britų komedija neturi būti rodoma Rusijoje dėl „ideologinės kovos su mūsų šalimi“ požymių“.

Filmo premjerą ketinama atidėti pusmečiui, norint užtikrinti, jog ji nesutrukdys minėti Staliningrado mūšio pabaigos metinių bei nesukliudys prezidento rinkimų kampanijai.

Apie filmą „Stalino mirtis“ dabar trimituoja Rusijos naujienų laidos. Laidos „Vesti“ vedėjas Grigorijus Podgornas ragina išsiaiškinti: „Kur baigiasi humoras ir prasideda patyčios?“.

Leidimas rodyti filmą kompanijai „Volga“ išduotas sausio 17 d. ir jame nurodoma premjeros data yra sausio 25-oji. Dešimtyse Rusijos kino teatrų filmas jau įtrauktas į tvarkaraščius.

Kultūros viceministras Vladimiras Aristarchovas, kuruojantis Visuomeninės tarybos veiklą, pareiškė, kad filme nėra Rusijos įstatymų pažeidimų.

„Leidimas rodyti filmą negali būti išduotas filmui, jeigu jame esama ekstremistinės propagandos. Jeigu jis yra išduotas, reiškia, kad jį jau žiūrėjo mūsų darbuotojai ir nieko jame nerado“, – sakė jis.

Iš visuomenės veikėjų sudaryta ekspertų taryba įvertino šio filmo kenkėjiškumo lygį ir, anot P. Požigailos, kultūros veikėjai pateikė Kultūros ministerijai oficialų skundą dėl filmo „Stalino mirtis“. Ir greitai jie savo pasiekė.

Kultūros ministerijos atstovas spaudai Aleksandras Juščenka ragina uždrausti šio „purvo“ rodymą kino teatruose. O Rusijos komunistų partijos centrinio komiteto sekretorius Sergejus Obuchovas pareiškė, kad šis filmas – „dar viena psichologinio karo prieš mūsų šalį forma“.

Sprendžiant iš visko, Visuomeninės tarybos pradėta dar vieno filmo „byla“ įgauna pagreitį. Ar šis skandalas pasieks milžinišką mastą, kaip kad atsitiko su filmu „Matilda“, parodys laikas.

„Laisvai traktuojama“ totalitarinė komedija, kaip ją apibūdina autoriai, yra paremta Fabieno Nury ir Thierry Robino komikso motyvais. Komiksas nesiekia atskleisti istorinę tiesą. Tai fantazija, kurioje yra daug perdėjimo, netikslumų ir tiek pat, kaip sakoma, „velnio detalėse“.

Juostos režisierius Armando Iannucci pripažino, kad kūrė filmą apie diktatorių ir kolektyvinio elgesio sindromą. Jis neneigia, kad filme yra daug paralelių su D. Trumpo rinkimais. Ar galėjo jis žinoti, kad jo filmo premjerai sutrukdys rinkimai Rusijoje?

Vaizdo reportaže – ru.delfi.lt redakcijos parengtas reportažas apie filmą: