Agentūros pranešime sakoma, kad 9 val. 31 min. Grinvičo (11 val. 31 min. Lietuvos) laiku užfiksuotų požeminių smūgių epicentras buvo vandenyno dugne, maždaug už 278 km į pietryčius nuo Kodjako salos. Jų židinys buvo apie 10 km gylyje.

Galingam žemės drebėjimui antradienį supurčius Ramiojo vandenyno dugną ties Aliaskos pakrante Kodjako salai smogė aukšta cunamio banga, pranešė įvykio liudininkai, tačiau oficialiai tokie pranešimai nepatvirtinti

„Kodjakui smogė 42 pėdų (apie 13 m aukščio) banga“, – socialiniame tinkle rašė vienas vietos gyventojas.

Cunamių pavojus paskelbtas Aliaskos, Kanados Britų Kolumbijos ir Vankuverio salos šiaurės rytinėse pakrantėse.

Kodjako salos pareigūnai paragino žemumų gyventojus evakuotis.

Sirens going off in #Kodiak Alaska warning people to seek higher ground after 8.2 magnitude #earthquake rocks the seafloor of the Gulf of #Alaska. Video from @MaestroDEPR pic.twitter.com/JQHTVn5huQ
— Ed Russo (@EdRussoWSBT) January 23, 2018

Kodjako mieste įjungtos pavojaus sirenos, pareigūnai perspėja vietos gyventojus, gyvenančius žemesnėse vietovėse, dėl saugumo skubiai palikti savo namus.

Miesto policijos pareigūnai, kuriuos įjungus sirenas užplūdo tikra skambučių banga, žmonėms aiškina, kad pavojų kelia galimas cunamis, todėl svarbu kuo skubiau apleisti žemiau esančias teritorijas.

Nathanielis Moore‘as, kuris žemės drebėjimo metu buvo žvejybos laive, CNN sakė jutęs, kad viskas drebėjo „gerą minutę“.

Gavęs pranešimą apie cunamį, jis kartu su kolegomis paliko komercinį laivą ir pasitraukė į saugesnę vietą.

„Evakuojamas visas miestas“, – pridūrė jis.

Kodjako policijos departamento leitenantas Timas Putney sako, kad jį iš gilaus miego pažadino 30 sekundžių trukęs drebėjimas.

„Kodjake gyvenu jau 19 metų, tai stipriausias ir ilgiausiai trukęs drebėjimas per visą tą laiką“, – pridūrė jis.

Socialiniuose tinkluose pranešama, kad žmonės požeminius smūgius juto už kelių šimtų kilometrų esančiame Aliaskos mieste Ankoridže.

„Tai ne pratybos, – socialiniame tinkle paviešintame vaizdo įraše sakė Kodjako policijos seržantas Derekas Beaveras. – Tai tikras perspėjimas apie cunamio pavojų.“

Vakarų pakrantėje cunamių pavojus atšauktas

Praėjus apie trims valandoms po antradienį Ramiojo vandenyno dugną netoli Aliaskos krantų supurčiusio 7,9 balo žemės drebėjimo JAV pareigūnai atšaukė cunamių pavojų šalies Vakarų pakrantėje.

Tačiau Nacionalinio cunamių perspėjimo centro atstovas Mickey Varnadao nurodė, kad dalyje Aliaskos pakrančių – nuo Kodjako salos iki Princo Viljamo įlankos – žmonės teberaginami būti budrūs.

Pavojus buvo atšauktas Kanados Britų Kolumbijoje, Vašingtono valstijoje, Oregone, Kalifornijoje ir Havajuose.

Japonijos pareigūnai nurodė, kad dėl pastarojo žemės drebėjimo šaliai cunamių pavojaus negresia.

Pasak M. Varnadao, jo agentūra pavojų atšaukė, nes Aliaskos pakrančių gyvenvietėse jokių neįprastų bangų nebuvo užfiksuota.

Iš pradžių skelbta, kad smūgių stiprumas siekė 8,2 balo, bet vėliau informacija buvo patikslinta (7,9 balo). Tame pačiame regione vėliau užfiksuoti keli pakartotiniai smūgiai, iš jų stipriausias – 5,6 balo.

Pirminis žemės drebėjimas buvo juntamas už šimtų kilometrų nuo epicentro esančiose teritorijose, tarp jų – pagrindiniame Aliaskos mieste Ankoridže, bet jokių pranešimų apie žalą nebuvo gauta.

Aliaskoje mobiliojo ryšio tinklais buvo išplatintas JAV Nacionalinės orų tarnybos perspėjimas: „Skubus perspėjimas. Cunamių pavojus pakrantėje. Judėkite į aukštesnes vietas arba toliau nuo kranto.“

Ankoridžo nelaimių padarinių valdymo biuro išplatintame pranešime sakoma: „Paskelbtas cunamių pavojus reiškia, kad reikšmingą teritoriją galintis užlieti cunamis yra galimas arba jau prasidėjo. Cunamiai yra bangų virtinė, kelianti pavojų daug valandų po pirminio smūgio laiko. Pirmoji banga gali būti ne pati didžiausia.“

Perspėjimai apie galimas mažesnes cunamių bangas buvo paskelbti ir kitur JAV Vakarų pakrantėje – Kalifornijoje, Oregone ir dalyje Vašingtono valstijos.

Baimintasi, kad „didelė banga“ gali pasiekti ir Havajų salas. Tačiau tokie būgštavimai nepasitvirtino.

Cunamio susidarymo galimybė vertinta netgi kitapus Ramiojo vandenyno esančioje Naujoje Zelandijoje.