Du JAV kariuomenės pareigūnai nurodė, kad Rusijos laivą seka eskadrinis minininkas „USS Cole“ ir kiti karinio jūrų laivyno aparatai.

„Viktor Leonov“, aprūpintas įvairia modernia šnipinėjimo įranga ir skirtas komunikacijos signalams perimti, praėjusią savaitę buvo pastebėtas Karibų jūroje, CNN sakė vienas JAV gynybos pareigūnas.

Tuo metu nebuvo aišku, kur laivas plaukia, tačiau minėtas pareigūnas pažymėjo, kad anksčiau šis laivas paprastai plaukdavo palei rytinę pakrantę aukštyn, pro Kanaveralo kyšulį, Karaliaus įlanką, Norfolką ir Niu Londoną.

Visose šiose vietovėse yra JAV karinio jūrų laivyno objektų.

Dar vienas pareigūnas CNN praėjusią savaitę sakė, kad remiantis ankstesniais modeliais, šis laivas veikiausiai yra išplaukęs į keturių – šešių mėnesių trukmės misiją prie Rytinės pakrantės, kur atliks žvalgybos operacijas.

Šis Rusijos laivas periodiškai dalyvauja tokiose misijose.

„Viktor Leonov“ palei rytinę Jungtinių Valstijų pakrantę plaukiojo ir praėjusių metų vasario – kovo mėnesiais. Jis liko tarptautiniuose vandenyse, nors ir buvo netoli JAV karinio jūrų laivyno bazių.

Praėjusių metų kovą „Viktor Leonov“ buvo pastebėtas maždaug už 20 mylių (30 km) į pietus nuo JAV karinio jūrų laivyno povandeninių laivų bazės Karaliaus įlankoje netoli Floridos sienos, CNN sakė vienas JAV gynybos pareigūnas.

Vasarį JAV karinis jūrų laivynas tą patį laivą pamatė plaukiantį už 30 mylių (48 km) nuo Konektikuto pakrantės. Tai, pasak vieno JAV gynybos pareigūno, buvo šiauriausias taškas, kuriame jis kada nors plaukiojo. „Vishnya“ klasės žvalgybinis laivas panašiai patruliavo ir 2014 bei 2015 metais.

Lankėsi ir prieš metus

DELFI primena, kad toks atvejis - ne pirmas. Rusijos karinio jūrų laivyno žvalgybos laivas „Viktor Leonov“ buvo pastebėtas tarptautiniuose vandenyse prie rytinės JAV pakrantės prieš metus - vasario 14 dieną. Jis priplaukė 64,4 kilometro arčiau ir yra netoli Amerikos karinių jūrų pajėgų povandeninio laivyno bazės Konektikuto valstijoje.

Tai trečiadienį pranešė televizijos kanalas „Fox News“. Televizijos kanalo šaltinių duomenimis, „Viktor Leonov“ neįplaukė į Jungtinių Valstijų teritorinius vandenis ir veikia patruliavimo režimu. Kaip tuomet teigė „Fox News“, Pentagonas tikėjosi, kad laivas plauks į pietus palei rytinę pakrantę ir grįš į Karibų jūrą.

Pasak televizijos kanalo, amerikiečiai užfiksavo laivą, kai jis buvo už 112,7 kilometro nuo Delavero valstijos kranto linijos ir plaukė į šiaurę 10 mazgų greičiu. JAV teritoriniai vandenys baigiasi už 22,2 kilometro nuo kranto.

JAV pajėgos tuomet nesiėmė jokių veiksmų Rusijos žvalgybos laivo atžvilgiu, patikslino „Fox News“. Televizijos kanalo šaltinių duomenimis, prieš tai Rusijos žvalgybos laivas „Viktor Leonov“ prie JAV krantų buvo užfiksuotas 2015 metų balandžio mėnesį. Pasak pareigūnų, šio tipo laivai „gali perimti radijo pokalbius ir pranešimus“.