Toks aukšto rango dvasininko nepasitenkinimas šalies vadovu yra gana neįprastas, nes stačiatikių bažnyčios hierarchai su Kremliumi palaiko itin šiltus ryšius.

Pietinio Išimo miesto vyskupas Jevtichijus socialiniame tinkle „VKontakte“ parašė, kad „nebalsuotų už tamsą“ pats ir nerekomenduotų to daryti kitiems.

Dvasininkas pasipiktino V. Putino pareiškimu, kad komunistai esą imitavo krikščionišką tradiciją išsaugoti šventųjų reliktus, kai nusprendė paguldyti balzamuotus Sovietų Sąjungos įkūrėjo Vladimiro Lenino palaikus mauzoliejuje Raudonojoje aikštėje. Tokius prezidento žodžius Jevtichijus pavadino šventvagiškais.

Nepriklausomas laikraštis „Novaja gazeta“ pirmadienį parašė, kad to vyskupo komentaras yra pirmas atvejis, kai aukšto rango stačiatikių dvasininkas pasisakė prieš V. Putiną.

DELFI primena, kad V. Putinas pareiškė, jog komunistai savo ideologijos neišradinėjo, o tik pritaikė jai krikščioniškąsias vertybes.

Anot V. Putino, komunistinė ideologija artima krikščionybei, nes abiejų jų vertybės – laisvė, lygybė, brolybė, teisingumas.

„O Komunizmo statytojų kodeksas? Tai sublimacija, tai primityvi ištrauka iš Biblijos. Nieko naujo nebuvo sugalvota“, – pareiškė V. Putinas.

Leninas palaidotas mauzoliejuje – kuo tai skiriasi nuo stačiatikių, o paprastai – krikščionių šventųjų relikvijų? Man sakoma: „Ne, krikščioniškame pasaulyje tokios tradicijos nėra“. Kaip tai nėra? Nuvykite ir apžiūrėkite šventųjų relikvijas. (...). Iš esmės, nieko naujo tuometinė valdžia nesukūrė, o tik panaudojo savo ideologijai tai, ką žmonija jau seniai buvo išradusi“, – sakė V. Putinas dokumentiniame filme „Valaam“, kurio ištraukos paskelbtos televizijos „Rossija 1“ tinklapyje.