Į Danijos sostinę C. Puigdemont'as atskrido nepaisydamas Madrido grasinimo išduoti jo arešto orderį, jei buvęs Katalonijos vadovas išvyks iš Belgijos, į kurią pasitraukė po nesėkmingo bandymo paskelbti regiono nepriklausomybę.

Danijos transliuotojas TV2 savo tinklalapyje paskelbė nuotrauką, kurioje matyti iš Kopenhagos oro uoste nutūpusio lėktuvo išlipęs ir žurnalistų apsuptas C. Puigdemont'as.

Buvęs Katalonijos vadovas vėliau pirmadienį dalyvaus Kopenhagos universitete vyksiančioje diskusijoje Katalonijos klausimu.

Ispanijos prokuratūra sekmadienį paskelbė, kad „nedelsdama“ kreipsis į Aukščiausiojo Teismo teisėją, kad šis išduotų orderį areštuoti C. Puigdemont'ą, jei šis vyks į Daniją. Ji taip pat paragino Kopenhagą išduoti katalonų separatistų lyderį.

Ispanijos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Pablo Llarena gruodžio pradžioje panaikino Europos arešto orderius C. Puigdemont'ui ir dar keturiems jo pavaduotojams, taip pat pasitraukusiems į Belgiją. Tąsyk teisėjas nurodė, kad jų areštas apsunkintų bendrą tyrimą dėl Katalonijos vadovybės veiksmų, tačiau įspėjo, kad šie asmenys bus sulaikyti, jei sugrįš į Ispaniją.

Centrinė vyriausybė Madride patyrė skaudų smūgį, kai jos sušauktuose pirmalaikiuose Katalonijos parlamento rinkimuose gruodžio 21 dieną absoliučią daugumą užsitikrino už regiono nepriklausomybę pasisakančios politinės partijos.

Pirmadienį Katalonijos parlamento pirmininkas turi paskelbti apie savo kandidatavimą į regiono vadovo postą.

C. Puidgment'as laikomas favoritu užimti šį postą, tačiau jis nori vadovauti regionui būdamas užsienyje, nes bijo būti areštuotas, jei sugrįžtų į Ispaniją.

Ispanijos ministras pirmininkas Mariano Rajoy sekmadienį pakartojo, kad C. Puigdemont'as privalo „fiziškai būti“ Katalonijoje, kad galėtų vadovauti regionui.