Taip pat didėja nuogąstavimai, kad užpuolikams galėjo padėti kažkas pačiame viešbutyje.

Pareigūnai perspėjo, kad vis dar aiškinasi, kaip kovotojai šeštadienį vėlai vakare apėjo garsaus viešbučio „Intercontinental“ saugumą, už kurį atsakomybę prieš tris savaites perėmė viena privati kompanija.

Užpuolikams šaudant svečiai gūžėsi už kolonų ir kambariuose, o kai kurie, naudodamiesi surištomis paklodėmis, lipo per balkonus. Šešių aukštų viešbutyje buvo sukelti keli gaisrai.

Ataka baigėsi sekmadienį, po daugiau kaip 12 valandų. Norvegų karių padedamos afganų pajėgos nukovė visus šešis užpuolikus.

Afganistano sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Waheedas Majrohas sakė, kad į Kabulo ligonines buvo nuvežti 22 lavonai.

„Kai kurie lavonai smarkiai apdegę, jų tapatybei nustatyti reikia DNR testų“, – sakė jis.

Tarp žuvusiųjų yra septyni ukrainiečiai, patvirtino Ukrainos ambasadorius Tadžikistane ir Afganistane Viktoras Nikitiukas.

„Patvirtinta septynių Ukrainos piliečių žūtis. Visų šių piliečių duomenis turime. Afganistane dirba daug ukrainiečių aviacijos technikų; visi žuvusieji dirbo afganų oro bendrovėje „Kam Air“ ir gyveno viešbutyje „Intercontinental“, – pirmadienį televizijai „112“ sakė ambasadorius.

Anksčiau afganų pareigūnai skelbė, kad žuvo 18 žmonių, tarp jų – 14 užsieniečių. Afganistano pareigūnai neretai sumenkina didelio dėmesio sulaukusių atakų aukų skaičius.

Vienas viešbučio darbuotojas naujienų agentūrai AFP pasakojo, kad prieš ataką į viešbučio restoraną atėjo du „madingai apsirengę“ užpuolikai.

„Tai buvo maždaug 20 val. 30 minučių ... Jie sėdėjo viešbučio kampe ir ... pradėjo sėti kulkas“, – iš ligoninės lovos pasakojo 20-metis darbuotojas, prisistatęs Hasibullah vardu.

Jis nubėgo į vieną kambarį penktame aukšte ir užsirakino, bet prieš tai spėjo pamatyti daug lavonų.

Užpuolikai ėjo nuo kambario prie kambario, durtuvais atidarydavo duris ir „šaudydavo į visus“, pasakojo darbuotojas. Jis nurodė, kad užpuolikai ieškojo užsieniečių, bet nukentėjo ir afganų.

Apimtas siaubo Hasibullah iššoko pro langą. „Nukritau ant žmonių kraujo klane ... Buvo siaubinga“, – sakė jis.

Hasibullah prarado sąmonę, o atsipeikėjo ligoninėje su lūžusia koja ir kitais sužeidimais.

„Manome, kad jie buvo viduje nuo anksčiau“, – apie užpuolikus sakė jis.

Sekmadienį Vidaus reikalų ministerijos atstovas taip pat užsiminė, jog kai kurie duomenys rodo, jog dalis užpuolikų dar prieš ataką buvo viešbutyje.

Tačiau kol kas per anksti pasakyti, ar užpuolikams padėjo viešbučio žmonės, sakė kitas ministerijos atstovas, Nasratas Rahimi. Jis pridūrė, kad tyrimas tęsiamas.

Užpuolikai buvo su mirtininkų liemenėmis, turėjo pistoletų, rankinių granatų ir Kalašnikovo automatų, sakė atstovas.

Ataka buvo surengta po virtinės pastarosiomis dienomis pareikštų perspėjimų Kabule vengti viešbučių ir kitų vietų, kuriose dažnai lankosi užsieniečiai.

Saugumas sostinėje buvo sustiprintas, bet atsigaunantys Talibanas ir „Islamo valstybė“ intensyvina savo išpuolius.