Laivas „USS Hopper“ sausio 17-ąją, nepranešęs Pekinui, per 12 jūrmylių priartėjo prie Huangjano salos, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Šis rifų žiedas, dar vadinamas Skarboro sekluma, yra Pietų Kinijos jūroje, kur Pekino pretenzijas kategoriškai ginčija kitos šalys.

JAV karo laivas „pažeidė Kinijos suverenitetą ir saugumo interesus“, be to, „sukėlė didžiulę grėsmę“ gretimų Kinijos laivų saugumui, sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Lu Kangas.

Kinijos gynybos ministerija išleido atskirą pranešimą, kuriame teigiama, kad Kinijos fregata „nedelsdama ėmėsi veiksmų JAV laivui atpažinti ir patikrinti, bei įspėjimu jį privertė jį trauktis“.

„USS Hopper“ neseniai atplaukė į JAV 7-ojo laivyno veiksmų zoną, kur veikia nepriklausomai, nurodoma anksčiau šį mėnesį karinio jūrų laivyno tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Laivo misija Azijoje yra „bendradarbiavimas saugumo srityje, partnerių gebėjimų ugdymas ir einamieji veiksmai šioje zonoje“.

Pranešimai apie incidentą pasirodė po penktadienį paskelbtos naujosios JAV nacionalinės gynybos strategijos, kurioje sakoma, kad JAV susiduria su „didėjančia grėsme“ iš Kinijos ir Rusijos.