Senatoriai vidurnaktį vis dar derėjosi, bet D. Trumpo atstovai paskelbė pareiškimą, kuriame dėl krizės kaltina opozicijoje esančius demokratus.

Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders sakė, jog susitarimą sužlugdė demokratų reikalavimas, kad į laikinąją priemonę būtų įtraukta dokumentų neturinčių imigrantų, kurie atvyko būdami vaikai, apsauga.

„Mes nesiderėsime dėl neteisėtų imigrantų statuso, kol demokratai laiko mūsų teisėtus piliečius įkaitais dėl savo neatsakingų reikalavimų“, – perspėjo ji.

Uždarius vyriausybės institucijas, būtinomis laikomos federalinių tarnybų funkcijos ir karinės operacijos tęsis, bet tūkstančiai vyriausybės darbuotojų be apmokėjimo bus išsiųsti namo iki krizė bus išspręsta.

Svarbiausios paslaugos ir veikla kariniame sektoriuje bus tęsiama, tačiau daug viešojo sektoriaus darbuotojų keliaus neapmokamų atostogų. Net tarnaujantiems kariams nebus mokamas atlyginimas, kol nebus pasiektas susitarimas iš naujo atidaryti JAV vyriausybę.

Netrukus po šių naujienų pasirodymo Baltųjų Rūmų biudžeto direktorius Mickas Mulvaney išleido nurodymą vyriausybės tarnyboms „imtis įgyvendinti planus dėl tvarkingo veiklos uždarymo“.

Kas yra laikinas vyriausybės darbo sustabdymas?

Laikinu JAV vyriausybės darbo sustabdymu laikomas įvykis, kai, Kongresui nepatvirtinus būsimų finansinių metų federalinio biudžeto, nevykdomos neesminės JAV vyriausybės funkcijos, kol už įstatymų leidybą atsakingi politikai susitaria dėl biudžeto, rašo „Time.com“.

Kas nutinka, kai sustabdomas JAV vyriausybės darbas?

Vyriausybės darbo sustabdymas nėra visų federalinių organų vykdomų operacijų nutraukimas – nevykdomos tik tos funkcijos, kurios laikomos neesminėmis. Už neesmines funkcijas atsakingi darbuotojai tuo metu išleidžiami atostogų: jie išvyksta namo, be to, atitinkamai sumažinami jų atlyginimai. (Už laiką, kurį nedirbo, vėliau jiems gali būti sumokama.)

Už neesmines funkcijas atsakingų darbuotojų pareigos apima darbus, susijusius su rezervatų arba monumentų priežiūra, pasų ir vizų išdavimo procedūras, taip pat vyriausybės internetinių svetainių kuravimą. Per pastarąjį vyriausybės darbo sustabdymą atostogų buvo išleisti 850 tūkst. vykdomosios valdžios institucijose dirbančių asmenų.

Vis dėlto daugelis pagrindinių vyriausybės užduočių ir toliau vykdomos, nors darbuotojai už tai gali net negauti atlygio.

Taigi, nors JAV prezidentas Donaldas Trumpas savo „Twitter“ paskyroje parašė, kad sustabdymas turės pragaištingų padarinių šalies kariniam saugumui, iš tiesų taip būti neturėtų.

Su kariniais reikalais susijusios operacijos laikytinos esminėmis, todėl daugelis su jomis susijusių darbų nesustos. Kad vyriausybės darbo sustabdymo laikotarpiu karinių pajėgų atstovams ir toliau būtų mokami atlyginimai, Kongresas turėtų iš naujo patvirtinti 2013 metų įstatymo projektą.

„Kariškiai ir toliau dirbs, nors jiems nebus mokami atlyginimai, – penktadienį ryte patikino Baltųjų rūmų vadybos ir biudžeto biuro direktorius Mickas Mulvaney. – Siena ir toliau bus saugoma, bet už tai nebus mokama.“

Vyriausybės tarnybos, užsiimančios su nacionaliniu saugumu susijusių įstatymų vykdymo stebėsena, oro eismo kontrole, taip pat JAV pašto ir kiti biurai ir toliau dirbs.

„Visi tie žmonės dirbs už dyką, – sakė M. Mulvaney, – nors tai atrodo tiesiog nesąžininga.“

Kada anksčiau buvo sustabdytas JAV vyriausybės darbas?

Remiantis agentūros „Bloomberg“ perduodama informacija, nuo 1981 metų JAV vyriausybės darbas buvo sustabdytas net 12 kartų.

Kartais sustabdymas tetrukdavo dieną, bet kartais užsitęsdavo iki 21 dienos. Pastarąjį kartą apie darbo sustabdymą buvo paskelbta 2013 metais. Tada neesminės vyriausybės funkcijos sustojo 16-ai dienų.

DELFI primena, kad laikrodžiui mušant vidurnaktį, senatoriai toliau diskutavo apie susidariusią situaciją bei galimus jos sprendimus, o prezidento Donaldo Trumpo administracija išleido pranešimą, kuriame dėl susidariusios krizės kaltinami demokratai.

Trumpalaikį biudžetą priėmė Atstovų Rūmai, bet projektas užstrigo Senate, kur valdantieji respublikonai turi minimalią daugumą - 51 iš 100 vietų. Tam, kad projektas būtų priimtas, reikėjo mažiausiai 60-ies senatorių pritarimo.

Prezidento atstovės spaudai Sar. Sanders teigimu, vyriausybės uždarymą lėmė tai, kad demokratai primygtinai reikalavo, jog būtų išsaugota apsauga nelegaliems imigrantams, į JAV atvykusiems vaikystėje.

„Senato demokratai yra Schumerio uždarymo kaltininkai“, - teigė ji, turėdama omenyje demokratą Niujorko senatorių Chucką Schumerį, kuris anksčiau penktadienį susitiko su D. Trumpu.

„Šiandien jie teikė prioritetą politikai prieš nacionalinį saugumą, prieš karių šeimas, prieš pažeidžiamus vaikus bei prieš mūsų valstybės pareigą tarnauti visiems amerikiečiams. Mes nesiderėsime dėl nelegalių imigrantų statuso tol, kol demokratai su savo neatsakingais reikalavimais į kampą spaus teisėtus piliečius“, - sakė S. Sanders.

Prezidentas atidėjo planus skristi į Floridą atšvęsti pirmųjų inauguracijos metinių savo valdose „Mar-a-Lago“ ir liko Vašingtone spręsti krizės.

Numatyta, kad Senatas vėl turi rinktis šeštadienio vidurdienį, o M. McConnellas ieško naujo plano vyriausybei finansuoti iki vasario 8 dienos.

Šiemet laukia vidurio kadencijos rinkimai ir respublikonai rizikuoja sulaukti rinkėjų nepasitenkinimo vyriausybės veiklos nutraukimu.

Nauja dienraščio „The Washington Post“ ir televizijos ABC apklausa rodė, kad 48 proc. amerikiečių dėl galimo vyriausybės uždarymo kaltino D. Trumpą ir respublikonus. Demokratus kaltino vos 28 procentai.

JAV federalinė valdžia netoli uždarymo ribos pastaraisiais mėnesiais buvo atsidūrusi kelis kartus, bet tada Atstovų Rūmai galiausiai sugebėdavo rasti bendrą kalbą bei priimdavo trumpalaikius finansavimo projektus.

Paskutinį kartą JAV vyriausybės veikla buvo suspenduota 2013 metų spalį. Tada vyriausybės krizė truko 16 dienų.