Šeštadienio vakarą Trabzono provincijoje tūpdamas iš Ankaros atskridęs komercinis lėktuvas neišsiteko tūpimo take ir sustojo pavojingai palinkęs žemyn ant stataus purvino šlaito, vos kelioms pėdoms likus iki jūros pakraščio.

Po šio incidento lėktuvas keturias dienas išgulėjo ant stataus šlaito tarp oro uosto teritorijos ir jūros pakrantės; į vandenį jis nenugarmėjo tik dėl to, kad įstrigo purve.

Ketvirtadienį nuo šlaito lėktuvą bandoma nukelti.

Turkijos pareigūnai naudoja didelius kranus milžiniškam orlaiviui pakelti. Įvykio vietoje budi greitosios medicinos pagalbos ir ugniagesių ekipažai.

Turkijos aviacijos tarnybos 3 val. ryto vietos laiku (ir Lietuvos) uždarė Trabzono oro uostą ir ėmėsi lėktuvo gelbėjimo operacijos. Visi skrydžiai buvo nukreipti į netoliese esantį Ordu-Giresuno oro uostą, irgi prie Juodosios jūros.

Šiai operacijai iš Ankaros ir Samsūno atsiųsti du kranai, praneša naujienų agentūra „Dogan“.

Inžinieriai darbus pradėjo lynais apjuosdami lėktuvo sparnus ir uodegą, vėliau kranai lėktuvą kėlė atgal ant tūpimo tako.

Iškėlus lėktuvą bus ištuštintas jo degalų talpos, tada lėktuvas bus nuvežtas į angarą, kur pagaliau bus išimtas bagažas ir kiti asmeniniai keleivių daiktai.

Pilotas incidento tyrėjams sakė, kad lėktuvui važiuojant pakilimo taku, jo varikliai staigiai vėl ėmė greitėjančiai suktis.

Šios techninės problemos priežastis dar neištirta, tačiau nuotraukose matoma, kad vienas lėktuvo variklis nulūžo ir nukrito į jūrą.

Šeštadienį vakare per šį incidentą panika buvo apėmusi PC8622 skrydžio 162 keleivius, skridusius „Pegasus Airlines“ eksploatuojamu lėktuvu. Iš jo buvo evakuoti ir šeši ekipažo nariai, tarp kurių buvo ir du pilotai.

Pasak „Pegasus“, niekas nebuvo sužeistas, bet skrydžiai iš Trabzono oro uosto buvo kelioms valandoms atidėti, o atnaujinti sekmadienį.

„Stebuklas, kad išsigelbėjome. Juk galėjome užsidegti, sprogti, nukristi į jūrą, – sakė naujienų agentūrai AA („Anadolu Ajansi“) vienas keleivių Yukselis Gordu. – Ačiū Dievui už tai. Kai pagalvoju apie tai, jaučiuosi tartum išprotėjęs“.

Vėliau gauti įrašai, liudijantys apie tai, kas vyko šiaurinėje Turkijos dalyje nuo kilimo ir tūpimo tako nuslydusio komercinio orlaivio salone.

Aiškiai girdimi riksmai byloja apie paniką, kilusią, kai 162 lėktuvu skridę keleiviai mėgino ištrūkti į lauką.

Remiantis „The Associated Press“ gauta informacija, lėktuvu skridęs Yukselis Gordu po įvykio kalbėdamas su Turkijos naujienų agentūra „Anadolu“ sakė, kad žodžiais neįmanoma apibūdinti tuo metu salone buvusių keleivių apėmusios baimės.

Lėktuvu taip pat skridusi Fatma Gordu užsiminė, kad lėktuvui nusileidus pasigirdo gana smarkus trinktelėjimas. „Pajutome staigų smūgį, – prisiminė moteris. – Lėktuvo priekis trenkėsi į žemę, o uodega tebebuvo ore. Visus ištiko panika.“