Tai interviu Rusijos laikraščiui „Izvestija“ pareiškė Irano ambasados Maskvoje Medijų diplomatijos skyriaus vadovas Masoudas Afsharas.

„JCPOA yra autoritetingas tarptautinis dokumentas ir jokiu būdu neturėtų būti iš naujo svarstomas. Mes atvirai sakome, kad nesiimsime jokių veiksmų, viršijančių mūsų įsipareigojimus pagal JCPOA, ir nekeisime šio dokumento nei dabar, nei ateityje. Taip pat neleisime sieti JCPOA su kokiu nors kitu klausimu“, – sakė diplomatas, kurį ketvirtadienį cituoja „Izvestija“.

Jis taip pat pabrėžė, kad „JAV vyriausybei teks atsakomybė už bet kokių veiksmų, kuriais būtų siekiama sužlugdyti šį tarptautinį susitarimą, pasekmes“.

Tuo tarpu laikraščio aukšto rango diplomatinis šaltinis Irano vyriausybėje pareiškė, kad jei Jungtinės Valstijos pasitrauks iš branduolinio susitarimo, analogiškai pasielgs ir Teheranas.

„Žinoma, esama galimybės, kad Iranas pasitrauks iš JCPOA. Jei viena šalis, pavyzdžiui, JAV, pasitraukia iš sutarties, Teheranas priims analogiškus sprendimus. Kaip pasakė mūsų aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei, JAV pasitraukus iš sutarties, Iranas suplėšys ją į skutelius“, – sakė šaltinis.

„Izvestija“ primena, kad D. Trumpas, ne kartą kritikavęs 2015 metais Irano ir šešių didžiųjų pasaulio valstybių pasirašytą branduolinę sutartį, pavedė savo administracijai išnagrinėti galimybes įtraukti į susitarimą pakeitimų. Jis taip pat paskelbė apie planus pasitraukti JCPOA.

Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) spaudos tarnyba, paprašyta pakomentuoti D. Trumpo pareiškimą apie galimą JAV pasitraukimą iš branduolinės sutarties, nurodė, kad „naujų detalių, rodančių, kad Teheranas pažeidžia JCPOA sąlygas, nėra“, rašo „Izvestija“.